Відбулися чергові загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії
  • Птн, 07/10/2016 - 00:06

З 3 по 6 жовтня ц.р., у південно-італійському містечку Віко Екуенсе, що неподалік від Неаполя, в Салезіанському реколекційному центрі відбулися загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії. Провідною темою зборів була - «Свята тайна Покаяння (Сповідь) в контексті душпастирства мігрантів».

На початку вступну доповідь на зазначену тему провів Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Подальші тематичні науки проводив ієромонах Роберт Лисейко, ЧСВВ. Крім того у вівторок, 4 жовтня, відбулася веб-конференція з Владикою Володимиром Груцою, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії УГКЦ (доктор богослов’я в галузі догматики, який спеціалізувався на темі Св. Тайни Сповіді).

Увечері, цього ж дня, за участю представників продюсерського центру "Інсайтмедіа" відбувся прем'єрний показ фільму «Гніздо горлиці» італійсько-українського виробництва, який розповідає про драматичну історію буковинки, змушеної емігрувати і заробляти в Італійському місті Генуї. Слід відзначити, що фільм викликав як позитивну оцінку, так і ряд негативних зауважень. Кінострічка вийде у прокат з наступного місяця.

Також 5-6 жовтня душпастирі під проводом Владики Діонісія, Апостольського Візитатора, та о. Володимира Волошина, Пасторального Координатора, під час двох засідань відбули робочі збори, обговоривши план праці на наступне півріччя.

Згідно спільно прийнятих рішень, душпастирі зберуться для чергових загальних зборів та реколекцій з 6 по 9 лютого 2017 року у м.Фоліньо. Розглянуто подальші кроки в налагодженні пенітенціарного душпастирства, праці з молоддю та вишколу і катехизації для дітей. Також з ініціативи товариства “Свята Софія” йшла мова про відзначення у лютому 2017 року у Римі та по інших українських громадах в Італії 125-ліття з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Крім того обговорено перші підготовчі кроки для широкомасштабного відзначення 85-ї річниці Голодомору та 20-ти річчя діяльності УГКЦ в Італії. На завершення затверджено програму проведення чергових спільних прощ українців в Італії:

11 грудня 2016 р. - до мощів Святого Андрія в м. Амальфі;

16 грудня 2016 р. - до мощів св. Миколая Чудотворця в м. Барі;

26 грудня 2016 р. – Різдвяне паломництво у Римі до базиліки Св. Петра у Ватикані.

Завершилися збори урочистою Божественною Літургією у Базиліці Помпейської Богородиці, яку очолив преосвященний владика Діонісій у співслужінні душпастирів УГКЦ в Італії. На завершення відбулася зустріч з місцевим єпископом Монс. Томмасо Капуто та новопризначеним Генеральним консулом України в Неаполі п.Віктором Гамоцьким.