Відбулися чергові загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії
  • Пон, 01/12/2014 - 16:37

З 24 по 26 листопада ц.р., у Салезіанському інституті у Флоренції (Via del Ghirlandaio, 40) під проводом Апостольського візитатора владики Діонісія Ляховича відбулися загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії.

Розпочалися збори у понеділок, 24 листопада, о 18-ій годині зі спільного служіння Вечірні. Після вечері Владика Діонісій звернувся до присутніх з привітальним словом, а на завершення представив нових священиків, які прибули на душпастирювання для українців в Італії. о. Олег Григорець із клиру Тернопільської Архиєпархії став душпастирем для вірних УГКЦ у м. Фоджія; о. Василь Ерстенюк із клиру Коломийсько-Чернівецької єпархії призначений на служіння в м.Кальярі, що на острові Сарденії; о. Василь Дяків із клиру Сокальсько-Жовківської єпархії – з початку поточного року виконує душпастирське служіння у м. Каттоліка.

У вівторок, 25 листопада, Владика Діонісій під час першої зустрічі проаналізував Апостольський лист Папи Франциска «Радість Євангелія», після чого відбувся  діалог з доповідачем.

Друга зустріч була поділена на три доповіді: 1) «Справи катехизації УГКЦ в Італії, плани та перспективи» (с.Меланія Сидорик, СНДМ); 2) «Досвід організації та проведення християнського відпочинкового табору» (о. Роман Кривий); 3) «Представлення Духовно-пасторального правильника для священнослужителів,  які  душпастирюють на  територіях,  де немає ієрархічних  структур  УГКЦ і  Положення  про служіння  Візитатора  (Делегата)  на  територіях,  де  немає ієрархічних структур УГКЦ» (о. д-р Андрій Танасійчук).

Третя зустріч проходила у праці у групах (три групи, поділ по регіонах), під час яких були запропоновані наступні теми для обговорення:  А) -1) школи і літні дитячі табори (південь, центр, північ); 2) З’їзд лідерів з громад УГКЦ; 3) Двохденний вишкіл катехитів з громад УГКЦ в Італії; Б) - погляд на розвиток УГКЦ в Італії; налагодження Морського апостоляту УГКЦ в Італії.

Після представлення напрацювань кожної групи - відбулися пленарні засідання. У більшій, чи меншій мірі кожна група висловила бажання та готовність розпочати підготовчі роботи по організації у кожному регіоні літніх дитячих таборів, які б мали пройти у двадцятих числах червня наступного року. Згідно припущень, такі табори мали б згуртувати по всій Італії щонайменше чотириста українських дітей та юнаків. Також було висловлене бажання, щоб налагодити співпрацю між уже існуючими недільними школами, які функціонують при громадах УГКЦ в Італії та всіма іншими українськими школами в Італії. Зокрема було висловлене прохання про необхідність вишколу катехитів. Відповідальною за подальше вивчення зазначених справ запропоновано с. Меланію Сидорик, СНДМ.

Крім того запропоновано у 2015 році провести Національну прощу українців з Італії та Іспанії до чудотворного місця у Фатімі, що у Португалії. З огляду на значно довшу відстань його розташування, Секретаріат Апостольського візитатора зобов’язався до наступних зборів вивчити можливість замовлення чартерних авіарейсів. Як відомо, чотири роки поспіль така проща відбувалася до чудотворного місця в Люрді, що у Франції.

Згідно спільно прийнятих рішень, душпастирі УГКЦ в Італії зберуться для чергових загальних зборів та реколекцій з 27 по 30 квітня 2015 р. Для їхнього проведення запропоновано абатство Казамарі, яке розташоване неподалік від південно-італійського міста Веролі. Реколекції проведе о. д-р Андрій Онуферко (Оттава, Канада).

В останній день зборів у кафедральному соборі душпастирі відбули зустріч із Архиєпископом Флоренції Кардиналом Джузеппе Беторі, де спільно помолилися перед реліквією св. Івана Золотоустого, празник якого випадав саме на цей день. Кардинал Беторі висловив вдячність усім душпастирям за служіння, наголошуючи на те, що присутність УГКЦ в Італії підкреслює єдність Церкви у всій її різноманітності. В свою чергу Владика Діонісій висловив вдячність Кардиналу Беторі за опіку над українською громадою м. Флоренції та за теплий прийом для проведення зборів душпастирів УГКЦ в Італії.  

Після цього, за клопотаннями о. Володимира Волошина, капелана громади УГКЦ у м. Флоренції, була проведена оглядова екскурсія по катедральному соборі та по визначних місцях Флоренції. Крім того душпастирі відвідали храм свв. Симона і Юди Тадея, у якому українська спільнота збирається дванадцять років на спільні богослужіння, а напередодні тут відбулося проголошення Ректорії та передачі храму у постійне користування українській церковній спільноті.