Відбулося чергове засідання Душпастирської ради при Державній пенітенціарній служби України
  • Птн, 22/01/2016 - 21:56

22 січня 2016 року, у приміщенні центрального апарату Державної пенітенціарної служби України відбулося чергове засідання Душпастирської ради при ДПтС України.

На засіданні були обговорені питання:
шляхів впровадження в Україні концепції тюремного капеланства та проекту положення про здійснення душпастирської опіки в установах ДПтС України;
організації та проведення у 2016 році міжнародної науково-практичної конференції «Сучасність і перспективи душпастирської опіки в пенітенціарній системі України»;
змісту навчально-професійної програми, за якою проходитимуть курс навчання капелани.

Рішенням Душпастирської ради було створено дві робочі групи:
1)      для розробки проекту Положення про здійснення душпастирської опіки в установах ДПтС України,
2)      для опрацювання програми і термінів навчання капеланів на базі відомчих навчальних закладів ДПтС України.

Навчання капеланів відбуватиметься у Київському Інституті кримінально-виконавчої служби, Чернігівській пенітенціарній  академії,   Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу та Дніпродзержинському училищі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України. Тому на засіданні були представники керівництва згаданих навчальних закладів, що представили свої програми підготовки капеланів. Учасниками зустрічі було затверджено чотири навчальні модулі компетентності: правової, режимної, психолого-педагогічної і фахової (душпастирської). Підсумком навчання капеланів в міжконфесійних групах буде тестування для оцінки рівня засвоєння матеріалу.

В рамках підготовки  конференції у Києві  «Сучасність і перспективи душпастирської опіки в пенітенціарній системі України» члени Душпастирської ради створили оргкомітет науково-практичної.

У засіданні брали участь експерти від ДПтС України:
Ігор Андрушко, начальник управління соціально-виховної та психологічної роботи апарату Державної пенітенціарної служби України
Віталій Хведчук, заступник начальника управління соціально-виховної та психологічної роботи апарату Державної пенітенціарної служби України
Олег Андрієнко - Голова Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної служби.

На завершення члени Душпастирської ради обговорили можливість моральної підтримки членів персоналу ДПтС та членів їх родин у зв’язку з перспективою масштабних скорочень та реорганізації служби, засвідчуючи свою солідарність з необхідним соціальним захистом працівників установ, які підлягають закриттю.
Головуючий на засіданні протоієрей Костянтин Пантелей запросив усіх речнків Церков, що належать до Душпастирської ради, взяти участь в екуменічному молебні 24 січня, який проходитиме у храмі св. Василія Великого у Києві в рамках тижня молитов за єдність християн.

Відтак, члени правління Української Християнської Міжконфесійної Місії «Духовна і благодійна опіка в тюрмах», що входять до Душпастирської ради, обговорили питання спільних заходів на найближче майбутнє.