Відбулося друге паломництво до храму Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ у зруйнованому американському містечку Централія
  • Птн, 01/09/2017 - 08:50

Близько 400 паломників зі штату Пенсильванія (США) зібралися біля маленької церкви Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ 27 серпня 2017 року в м. Централія. Перше паломництво до цієї святині відбулося минулого року. Про це повідомив о. Джон Філдс.

 

Варто зазначити, два роки тому 10 листопада 2015 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав цю церкву в супроводі Архиєпископа Стефана (Сороки), Митрополита Філадельфійського, та пароха цього храму. Після душпастирського візиту Глави УГКЦ і з благословення Митрополита Стефана ця святиня проголошена місцем паломництва.

«Церква тут вижила, незважаючи на великі труднощі, що були в Централії, та попри вимушене переселення, яке жителі повинні були витримати. Навіть коли настає катастрофа, церква діє», − прокоментував Архиєпископ. Він зазначив, що цей храм присвячений Діві Марії, адже вона наближає нас до Бога.

Після Літургії відбулася хресна хода паломників. А потім усі прочани молилися Молебень до Божої Матері перед копією Почаївської ікони Божої Матері, який очолив Митрополит Стефан. Після цього паломників помазали миром.

«Це неймовірно, коли бачиш, як багато людей моляться за мир і ближніх», − ділиться свідченнями прочанка Марша Брубакер. Вона та її чоловік Філ Брубакер взяли участь у паломництві після того, як прочитали анонс про цей духовний захід у газеті.

А деяким прочанам не потрібно було йти надто далеко для паломництва. Це було практично в їхньому задньому дворі. Вісімдесяти три річна Мері Тереза Матту з гори Кармель добре знає це місце, адже вона виросла в Централії і ходила в Успенський храм. Вона хрестилась і одружилася там, її діти також охрещені в цьому храмі. Крім цього, її батьки поховані на церковному цвинтарі, і вона приходить сюди на Божественну Літургію. Саме Матту було надано честь тримати розп’яття під час молитви на вервиці.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Централія (англ. Centralia) – містечко, розташоване у штаті Пенсільванія, США. Через підземну пожежу, що розпочалася в 1962 році, чисельність жителів зменшилася з 1 000 (1981) до 12 осіб (2005), з 2007 року постійно проживає 9 осіб. Централія тепер вважається найменш густонаселеним містом у штаті.

У Централії практично не залишилося заселених будинків. Більшість із них було знесено, і ця місцевість тепер виглядає як луг із кількома прокладеними через нього вулицями. Єдина церква, що залишилася в місті, – церква Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ. Щотижня в суботу тут проводяться Богослужіння.