Відбувся тренінг для волонтерів Пенітенціарного душпастирства УГКЦ
  • Суб, 30/03/2013 - 23:25

29-30 березня у 2013 року у Києві у храмі Св. Миколи Доброго відбувся тренінг для волонтерів Пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви з назвою «Долаючи мури: від ізоляції до порозуміння». Захід мав на меті поглиблення розуміння суті цього служіння Церкви та огляд перспектив розвитку волонтерського руху в Україні. У навчанні брали участь добровільні помічники душпастирської опіки в місцях позбавлення волі: соціальні працівники, соціологи, юристи, психологи, журналісти представники інших професій. Почесні гості та доповідачі під час навчання -  професійний психолог пенітенціарної служби Олександр Матвієнко та відомий художник Борис Єґіазарян, колишній політв'язень, поетеса Віра Гусєва та волонтер служби листування Анна Мушинська - допомагали поглянути на роль християнського служіння у долі громадян що опинилися по той бік тюремних мурів.

У навчанні брали участь 26 осіб. Програма заходу включала наступні теми:

- Богословське впровадження (ієрей Костянтин Пантелей).

- Фрагменти документального фільму «Зона криміналу». В’язничне середовище як зона відчуження від суспільства.

- «Участь Церкви у процесі реінтеграції правопорушників до суспільства.»

- «Роль спільноти волонтерів.»

- «Вплив обставин ув’язнення на особу.» (психолог ДПтСУ Олександр Матвієнко)

- «Про дар свободи.» (Борис Єґіазарян)

- «Мистецтво в’язнів промовляє до нас.»

- «Досвід спілкування з ув’язненими через пошту.» (Анна Мушинська та Віра Гусєва)

- «Розвиток волонтерського служіння.»

Професійний психолог Олександр Матвієнко ознайомив учасників тренінгу з середовищем та завданнями щоденної праці пенітенціарного психолога.  Борисові Єґіазаряну якнайкраще вдалося відкрити мету душпастирства в'язнів, які завжди знаходяться у глибокій духовній потребі. Кожен зміг висловити запитання, які поставали при відвідуванні установ виконання покарань, спілкуванні з персоналом тюрем та із самими в'язнями.

Під час навчання відбувся перегляд предметів образотворчого мистецтва в'язнів різних країн світу, що були експоновані у залі. Серед них були праці авторів з Європи, Африки, Латинської Америки, Океанії та, звичайно з України. Загалом близько 40 робіт, переданих Міжнародною католицькою комісією в'язничної душпастирської опіки (ICCPPC) в'язничному капеланству УГКЦ на знак солідарності у служінні.

На завершення тренінгу відбулася праця в групах за напрямкми служіння:

- листування; 

- акції милосердя;

- збір доброчинних коштів;

- інформування суспільсьва про суть християнського служіння за ґратами;

- місія прощення та примирення між злочинцем і  потерпілим в наслідок злочину;

-  суспільна реінтеграція колишніх в'язнів.
"Люди, покарані за кримінальні злочини, нераз здаються нам безобразними сірими плямами на тілі суспільства, - поділилася своїми враженням від події Олена Ганцяк-Каськів, -  Ми переживаємо безмежну віддаль між собою та ними, але Христос, який подолав прірву між Богом та людиною, дав нам найкращий приклад у подоланні перешкод, які спричинив гріх".

На завершення усі учасники отримали в дарунок книгу"Служити в'язням".

Юрій Йосифович, референт Відділу Курії УГКЦ

з душпастирства у пенітенціарній системі України

Джерело: http://prison-pastoral.blogspot.com