Відбувся третій сезон благодійного заходу українських митців «Таємниці Старої лаври», або «Молитва до митрополита»
  • Нед, 27/05/2018 - 23:05

У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35), 23 травня 2018 року, відбувся третій і завершальний  сезон  унікального благодійного заходу «Таємниці старої Лаври або молитва до Митрополита», під час якого митці різних галузей мистецтва у свій спосіб складали молитву до Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

«Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею, любіть Україну! »

 - Митрополит Андрей Шептицький

Проект «Молитва до Митрополита..» розпочався вже традиційним виступом  духового оркестру  Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, який розпочав свій виступ улюбленим і знаним твором «Felicità» (Щастя – це триматися за руки, щастя – це коли летить наша пісня любові, щастя – це співати дуетом стільки, скільки захочеться…Felicità…Felicità) Саме духовий оркестр семінаристів залишився найвірнішим для проекту, оскільки відкривав його у всіх трьох сезонах.  

    Особливо цінним  гостем концерту став Владика Ігор, архиєпископ і Митрополит Львівський. Владика виступив з привітальним словом, в якому подякував усім митцям за їхню працю і бажання допомагати у таких необхідних благодійних проектах на підтримку старовинних церков. Митрополит нагородив  грамотами  ключових осіб проекту:  о.-ректора  Ігоря Бойка, художника Тараса Лозинського, «Дударика» в особі Дмитра Кацала, ВФ «Піккардійську терцію», композитора і співака Віктора Морозова, а також автора проекту Оленка Білоус.

Єрм. Юстин Бойко – монах-студит, що свого часу  відкрив для Львова унікальну перлину спадщини Шептицького у «Шевченківському гаю» розповів присутнім про о. Климентія Шептицького, рідного брата Митрополита Андрея, ім’я якого носить сьогодні Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у м. Львові.  єрм. Юстин наголосив, що саме «завдяки отцю Климентію Шептицькому. Саме він був тим, стараннями якого до Львова з с. Кривки була перенесена церкви св. Миколая, яка на новому місці була переосвячена як церква Святої Софії – Премудрості Божої. Вона стала головним храмом Лаври, а водночас першим об’єктом Музею просто неба. Тому, воістину чудом і історично справедливим було рішення присвоїти теперішньому Музеєві народної архітектури та побуту у Львові ім’я Климентія Шептицького. Другим, принаймні для мене особисто, справді діянням Божого перста, стало те, що навколо ідеї відродження цієї унікальної перлини спадщини Шептицьких у Шевченківського Гаю, згуртувалися поважні представники культурних та мистецьких кіл Львова і взагалі цілої України. Це і художники, і скульптори, і колекціонери, і співаки, меценати, семінаристи, студенти, одним словом люди різного фаху і здібностей та обдарувань».

На завершення свого виступу священик подякував усім присутнім, а також закликав:  передати майбутнім поколінням не попіл традиції, не попіл нашої славної історії, але її вогонь. Тільки іскра здатна запалити вогонь, а не дим. Дякую Вам, що Ви є тими іскрами, які запалюєте за прикладом братів Шептицьких, віру в Бога, віру і надію у краще майбутнє нашого Народу! Повірте, дим щезне як мряка, а вогонь горітиме повсякчас. Потрібно тільки тих, які б дбали про те, щоб він не згас», - наголосив єрм. Юстин

ЗАЗНАЧИМО, ЩО ЗАГАЛЬНА СУМА, ЯКУ ОРГАНІЗАТОРИ ПЕРЕДАЛИ НА ВІДНОВУ ЛАВРИ У 3 СЕЗОНІ СТАНОВИТЬ:  146 ТИСЯЧ 750 ГРН

Вже вдруге з «молитвою до Митрополита» прийшла  Державної Академічної чоловічої хорової капели «Дударик», які підтримали ідейно розвиток Свято-Іванівської Лаври.

У третьому сезоні учасник вокальної  формації «Піккардійської Терції» Славко Нудик був співведучим, а  п. Роман Турянин, поділився своїми враженнями від проекту: «Дякую за чудову можливість розділити з вами радість від благословенної роботи. За теплу і світлу атмосферу молитовності і жертовності. Добрі справи завжди спершу благословляються на небесах. Для мене це був ще один приклад Божоі любові і любові до Бога, як своєчасно в сьогоднішній день всім нам спинитися і усвідомити про першочергове місце Бога в нашому житті, про милосердя , доброчинність. Робімо добрі справи вже сьогодні, зараз. Особливо в такий нелегкий час для нашого народу. Пам‘ятаймо про приклади самопожертви і любові які показав нам своїм життям Митрополит Андрей Шептицький. Стіймо пліч о пліч, помагаймо один одному, чуймося, любімо Бога! – закликав   Роман Турянин, один з Піккардійців.

В рамках проекту відбувся концерт композитора і співака, легендарного львівського романтика Віктора Морозова і гурту «ББ Галичина».  Концерт, який перетворився у молитву серед картин, квітів і свічок.  «Вчора я зрозуміла цілющу силу музики і голосу. Музика, яка наповнює кожну клітину, і судини уже несуть не кров, а мелодію.
Мелодію, яка зцілює наші душі.
Повертайтеся до Львова !!!
» - поділилася своїми враженнями Оленка Білоус.

Довідка: Пригадаємо, що ПРОЕКТ «МОЛИТВА ДО МИТРОПОЛИТА або ТАЄМНИЦІ СТОРОЇ ЛАРВИ» - БЛАГОДІЙНИЙ ПРОЕКТ Олени Білоус та львівських митців на підтримку відновлення дерев’яних архітектурних пам’яток, які належать Свято-Іванівській Лаврі та Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. Вперше захід відбувся  19  лютого   2017 р.  В одному проекті організатори поєднали виставку сакрального мистецтва, олійного живопису, конференцію, молитву і концерт. «В нашому цеху працюють флористи і художники, музиканти і вокалісти , і все це для того, щоб відновити спадщину владики Андрея» - зазначає ініціатор заходу Олена Білоус. Ідея благодійного проекту визріла під час наукової конференції: «Музей народної архітектури та побуту у Львові – спадщина Митрополита Андрея» у часі святкування 150-літнього ювілею від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького. За час проекту, який тривав від 19 лютого 2017 року, до нього долучилися ВФ «Піккардійська Терція», Державна Академічна чоловіча хорова капела «Дударик», а також художники Т. Лозинський, П. Сипняк, П. Сметана, Л. Лебідь-Коровай, М. Яськович, Ю. Смольський, В. Шатківська та інші, і скульптори Я. Мотика, О. Гончарук та В. Цісарик. Особливою цінністю для організаторів стали подаровані меценатами полотна Богдана Сороки і Євгена Безніска. Всі полотна стали лотами трьох тихих аукціонів, які стали гонтою для дерев’яних церков Лаври.

Підготувала  - Христина Кутнів

Фото -  Миколайко Мирославович