«Відчуваємо силу вашої молитви, яка є джерелом нашої надії, що разом переможемо зло», — Глава УГКЦ подякував католикам Європи за молитву за Україну
  • Чтв, 15/09/2022 - 09:01

Ми не просто віримо, а відчуваємо силу вашої молитви, яка зупиняє війну і є джерелом нашого оптимізму, надії на те, що разом переможемо зло, і мир благословить нашу Батьківщину! Про це, дякуючи католикам Європи за сьогоднішню молитву за Україну, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 203-й день кривавої, святотатської війни, яку веде росія проти Українського народу.

«Відчуваємо силу вашої молитви, яка є джерелом нашої надії, що разом переможемо зло», — Глава УГКЦ подякував католикам Європи за молитву за Україну

Виставлення Найсвятіших Тайн у латинському обряді, фото: Jeffrey Bruno

Предстоятель відзначив, що знову вчорашній день і сьогоднішня ніч були пекельними, неспокійними, жахливими для України і її народу.

За його словами, ворог настійливо руйнує критичну інфраструктуру наших міст, намагаючись знищити системи забезпечення опалення, електроенергії та водопостачання. Це означає, що перед холодною порою року росіяни намагаються зробити так, щоб українці якнайбільше страждали.

Предстоятель нагадав, що сьогодні, відповідно до церковного календаря, Церкви візантійської традиції України розпочинають новий церковний рік.

«Цього дня ми вшановуємо нашого Господа Бога як Творця людського роду, Подателя духовної благодаті, дякуємо Йому за премудрість і провидіння над світом. Нині ми особливо відчуваємо, розуміємо, що причиною виникнення всесвіту не є сліпий випадок і що історія світу не є хаотичним накопиченням якихось моментів, подій, фактів», — розповів Глава Церкви.

У цей день Бога-Творця Блаженніший Святослав завершив роздуми над «Суспільним дороговказом віруючого». Якраз десята заповідь нам говорить про надію: «Живу в надії, яку дає мені Бог. Мужньо і терпеливо переношу випробування, намагаюся своїми добрими ділами наблизити Царство Боже».

«Ці слова в день Бога-Творця, — вважає духовний лідер, — у який ми шануємо Божий промисел про світ і про нас, звучать по-особливому. Бо ту надію, у якій ми живемо, дає нам сам Бог. Каже псалмоспівець: „Не надійтеся на князів і на синів людських, бо в них немає спасіння“».

«Ми можемо мужньо і терпеливо переносити випробування, — переконує Глава Церкви, — саме через те, що маємо надію, що споглядаємо Божий промисел, навіть у тих жахливих, болючих обставинах, які випадають на нашу долю. Ми намагаємося втілити цей Господній задум у нашому житті. І таким чином вчимося навіть серед безглуздя війни поводитися мудро і добрими ділами наблизити Царство Боже. А торжеством Божого провидіння, Його мудрості є мир, як простір гармонії, повноти життя, здійснення тієї надії, яку Він нам дає».

Нас, розповів Глава УГКЦ, часто запитують: ви, в Україні, маєте надію? А ми кажемо: так, маємо, тому що її нам дає Бог, не людина. Ми віруючий народ і у вірі отримуємо надію. Тож можемо йти далі, мужньо, терпеливо переносимо наші труднощі. І ця надія рухає нас до перемоги над російським агресором, до перемоги не тільки у війні, а й над війною, до перемоги, вінцем якої буде мир у нашій Батьківщині.

Блаженніший Святослав звернув увагу на особливу молитовну ініціативу єпископів Європи, яка 14 вересня відбувається в різних частинах континенту: «Сьогодні віруюча Європа стоїть на колінах перед Святими Тайнами Тіла і Крові нашого Спасителя і молиться за Україну. Сьогодні — день чування і молитви перед Найсвятішими Тайнами за мир в Україні. Християни, які живуть за григоріанським календарем, сьогодні святкують Воздвиження чесного і животворного Хреста. Якраз у розп’ятому Спасителеві сьогодні Європа, віруючий світ, бачить розп’яту Україну. Святіший Отець Франциск, якого ми в молитві супроводжуємо до Казахстану, запрошує цього дня віруючих християн саме в ранах України побачити рани розп’ятого Спасителя».

Предстоятель запросив всіх синів і дочок УГКЦ в Україні та на поселеннях, особливо в Європі, долучитися до цієї молитовної ініціативи і подякував ієрархам Європи за її організацію.