«Віддати життя за добро своєї Батьківщини, свого народу – це завжди вчинок переможця», – Глава УГКЦ
  • Чтв, 18/11/2021 - 11:14

День гідності і свободи, який в Україні відзначається 21 листопада, є унікальним святом. Ми святкуємо його для того, щоб ще раз повірити, що добро існує, а зло вже переможене. Недаремно ми назвали наших героїв Майдану Героями Небесної сотні. Ми їх прирівняли до воїнства світла, на чолі якого вічно стоїть архистратиг Михаїл.

Про це у прямому ефірі програми «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні» сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Гостем ефіру був Семен Глузман, правозахисник, політв'язень радянських таборів, президент Асоціації психіатрів України. Модерував розмову керівник Департаменту інформації УГКЦ о. Ігор Яців.

Відповідаючи на запитання про те, чи не була даремною жертва Небесної сотні, Блаженніший Святослав пригадав, що 21 листопада, у День гідності і свободи, Церква вшановує пам'ять архистратига Михаїла, який своїм кличем «Хто як Бог» скинув з небес Люцифера, ангела зла, що протистояв Богові. Таким чином, це – свято перемоги добра над злом. Зло, за словами Предстоятеля, ніколи не має останнього слова, його завжди перемагає добро.

«Цікаво, що архангел Михаїл є покровителем міста Києва», – зазначив Глава УГКЦ.

 

Блаженніший Святослав пояснив, що кожного разу, коли ми протистоїмо злу, то утверджуємо добро. Тоді наш вчинок закарбований у вічності, і він ніколи не залишиться без плоду. Боротьба зі злом, за його словами, ніколи не буде даремною.

«А гідність людини – це дарунок Творця. Це не щось, що нам дарує закон якоїсь держави чи земний володар, доручаючи певну посаду... І усвідомити свою власну гідність – це вже революція», – сказав Глава УГКЦ, цитуючи папу Венедикта XVI.

Тому День гідності і свободи, на переконання Блаженнішого Святослава, це унікальне свято, яке святкуємо для того, щоб ще раз повірити, що добро існує, а зло вже переможене. «Недаремно ми назвали наших героїв Майдану Героями Небесної сотні. Ми їх прирівняли до воїнства світла, на чолі якого вічно стоїть архистратиг Михаїл. Бо навіть коли їх було вбито, навіть коли, з людської точки зору, їхня боротьба у певний момент зазнала невдачі, все ж вони є переможцями. Адже віддати життя за високу мету, за добро Батьківщини, рідного народу – це завжди вчинок переможця», – сказав він.

На переконання Глави УГКЦ, хоч у світі є ще багато зла, і остаточно воно буде подолане аж в кінці віків, треба вже тепер утверджувати людську гідність і добро. «Ми, українці, можемо все віддати, але своєї гідності – ніколи. За свою гідність варто стояти. За гідність свого народу треба боротися. Ця боротьба завжди матиме успіх», – зазначив Предстоятель.

Блаженніший Святослав також висловив сподівання, що сучасні українці будуть послідовниками тих, хто, розуміючи свою власну гідність і гідність кожної людської особи, творив Революцію гідності. «Не опускаймо руки! Не зневірюймося! Можливо, це наш ворог хоче посіяти у нас зневіру, мовляв, таке велике зло, що твоє маленьке добро його не подолає. Але це неправда! Світло завжди сильніше від темряви. Краще запалити одну свічку, ніж постійно нарікати на темряву», – додав на завершення духовний лідер.