«Віддаймо українських воїнів під покров Богородиці, як це зробили козаки та повстанці», – владика Венедикт на свято Покрови
  • Пон, 13/10/2014 - 18:52

14 жовтня Церква святкує Покрову Пресвятої Богородиці. Саме Богородицю обрали своєю покровителькою українські козаки та воїни УПА.

Про те, як правильно молитися до Богородиці і чи захистить вона своїм покровом українських воїнів у зоні АТО, розповідає владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

В історію становлення свята Покрови Пресвятої Богородиці лягла подія, що сталася багато років тому…

На початку X століття Константинополь оточили вороги, маючи намір його захопити. Мешканці міста, глибоко віруючі християни, молилися у Влахернській церкві під час Всенічної. Під час молитви юродивий Андрій, за походженням слов'янин, і його учень Епіфаній побачили Пресвяту Богородицю, яка простягала над народом свій омофор. Це був знак, що Матір Божа опікується Константинополем.

За деякий час вороги відступили. Ця подія набула великого розголосу і її почали святкувати, спочатку в Греції, а згодом і на слов’янських землях.

У Святому Письмі доволі часто натрапляємо на постаті юродивих. Хто це такі?

Це феномен Східної Церкви. У Західній Церкві він трапляється дуже рідко. У певні періоди розвитку суспільства і в різних обставинах Церква не могла достукатися до сердець провладних і навіть простих людей. Боже Слово проповідувалося, але ніхто до нього не дослухався і не навертався. Тоді юродиві своїми дивними вчинками, які часто викликали насмішку з боку інших, могли зачепити людей. Головне завдання юродивих було вказати на те, що як суспільство загалом, так і певні особи живуть нехристиянським життям.

Владико Венедикте, а які є відомі випадки порятунку людей Марією в Україні?

Не потрібно далеко йти. Тут, у Львові, в архикатедральному храмі Святого Юра, знаходиться Теребовлянська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. У 1672 році, коли татари оточили Теребовлю, люди молилися і сталося чудо. Стріли татар дивним чином обернулися проти них. Нападники розбіглися. Відома також розповідь про Почаїв, що на Тернопільщині, та інші місця, де Марія захищала наш народ своїм покровом.

Важливим є не те, в якому місці ми перебуваємо, а, радше, чи довіряємо Богові. Адже Бог діє в житті кожного з нас. Однак часто ми, ніби й віруючі люди, не вживаємо своєї віри, доки не «припече».

Господь є завжди і ми можемо в будь-який момент до Нього молитися. Як із Його волі сталося чудо в Теребовлі і Константинополі, так само може статися тепер з нами. Це показує нам свято Покрови. Проте вирішальним є те, як уже було сказано, наскільки ми довіряємо Господу і Богородиці.

Досить поширеними є практики молитов до Покрову Пресвятої Богородиці, Непорочного серця Марії… Як треба молитися: до певних особливостей святих чи звертати увагу на самого святого?

Якщо фундаментально розглядати це питання, то відповідь одна – потрібно молитися до Господа. Бо Він – Спаситель. Богородиці відведена роль народити Сина Божого в цій історії спасіння людства.

Коли говоримо про Марію чи інших святих, то їх можна назвати посередниками, через яких діє Господь. Кожен молиться те, що йому до душі: хтось молиться Акафіст, а хтось Ісусову молитву. Головне, щоб молитва наближала нас до Бога і змінювала нас. Наша молитва та побожність має робити нас кращими.

Богородиця була покровителькою українського козацтва та воїнів УПА. Чи захистить знову своїм покровом Марія наших воїнів в АТО?

Богородиця простягає свій покров над усіма без винятку. Бог та Пресвята Богородиця можуть втручатися в наше життя: якщо ми з вірою прибігаємо, то й «отримуємо і не будемо посоромлені», як про це йдеться в одному піснеспіві під час посту. Усе залежить від нашої віри. За прикладом козаків та воїнів УПА, оберімо Марію своєю покровителькою та віддаймо з довірою під її покров свій народ і, зокрема, українських воїнів.

Розмовляла Руслана Ткаченко