Відеофакт: святий Павло VI спостерігає за примісяченням місії «Аполлон-11»
  • Суб, 20/07/2019 - 15:07
П’ятдесят років тому людина потрапила на Місяць. Завдяки телекамерам італійського громадського телебачення «RAI» та мікрофонам Ватиканського Радіо можемо побачити реакцію святого Папи Павла VI на цю подію.

Шість хвилин, які представляють віру та науку, спроможні повернути глядача у минуле, спрямовуючи, водночас, у майбутнє. Йдеться про відеосюжет, який розповідає про те, як святий Папа Павло VI спостерігав у прямому ефірі за примісяченням місячного модуля місії «Аполлон-11». Відеокадри збереглися в архіві італійського громадського телебачення «RAI», телекамери якого, разом з мікрофонами Радіо Ватикану, 20 липня 1969 року були присутні разом зі Святішим Отцем у Ватиканській обсерваторії у Кастель-Ґандольфо.

Спочатку бачимо Папу, який через телескоп вдивляється в зоряне небо. Тим часом по телебаченню ведеться пряма трансляція з командного центру NASA в Х’юстоні, США, що триватиме 27 годин. Святіший Отець спускається від телескопа до робочого кабінету в обсерваторії та сідає перед телеекраном, приєднавшись до мільйонів телеглядачів у всьому світі. Журналіст відраховує метри, що розділяють пілотований модуль від поверхні супутника землі, та вигукує: «Доторкнувся!». Папа, розпростерши обійми, вимовляє перші слова: «Deo gratias!» (лат.: Богові подяка).

Аплодисменти, трохи замішання, й голос диктора підтверджує: о 22:17 італійського часу «засіб, пілотований людиною, досяг поверхні іншого небесного тіла». З цієї нагоди Павло VI зачитав італійською та англійською мовами своє послання до космонавтів. На обличчі Святішого Отця – усмішка.

Павло VI, італійською:

«Слава на висотах Богові й мир на землі людям благовоління!

Ми, смиренні представники того Христа, Який, прийшовши до нас із безодні Божества, викликав звучання під небозводом цих благословенних слів, сьогодні повторюємо їх вам, як святковий гімн всієї нашої земної планети, яка вже не є непрохідною межею людського існування, але порогом, відкритим для повноти безмежних просторів та нової будучності.

Хвала Богові!

І честь вам, людям, які є творцями цього великого космічного починання! Честь керівникам, науковцям, винахідникам, організаторам, операторам! Честь усім тим, хто вчинив можливим цей відважний політ! Честь вам усім, різними способами причетним! Честь вам, що сидячи за своїми вражаючими апаратами, управляєте, вам, що передаєте світові діло й момент, що поширюють мудре й сміливе панування людини на небесні глибини.

Честь, вітання і благословення!».

Далі Глава Католицької Церкви англійською мовою звернувся до астронавтів:

«Зі своєї обсерваторії в Кастель-Ґандольфо поблизу Риму, Папа Павло VI промовляє до вас, астронавтів.

Честь, вітання та благословення вам, підкорювачам Місяця, блідого світила наших ночей і наших мрій! Принесіть йому своєю живою присутністю голос духа, прославу Бога, нашого Творця та Отця.

Ми близькі до вас з нашими найщирішими побажаннями та молитвами. Разом з усією Католицькою Церквою Папа Павло VI вітає вас».

Відео з архіву "Rai":