Відеозвернення Папи до бразильців: Бог живе в Ріо-де-Жанейро
  • Птн, 02/01/2015 - 19:02

Папа Франциск надіслав бразильському народові відеозвернення, в якому привітав з Новим Роком та 450-річчям заснування міста Ріо-де-Жанейро. Під час трансляції послання Понтифіка, незадовго до півночі 31 грудня 2014, було запалено нову систему освітлення статуї Христа, що височіє над містом. Папа вітав жителів Ріо-де-Жанейро, які з розпростертими обіймами прийняли його на своїй землі під час Всесвітнього дня молоді - 2013.

Папа нагадав, що 450 років - поважний вік, що засвідчує почесну історію хороброго і життєрадісного народу, який за прикладом свого патрона, римського мученика Себастьяна, не піддається труднощам, та історію міста, якому завжди була притаманна віра. "Якби ми могли поглянути вниз з висоти статуї Христа, що виникло б перед нашим поглядом?» - Запитав Франциск і сам відповів на це питання: безперечно, природня пишність "дивного міста". Проте також і протиріччя, які "забруднюють цю принадність". Контрасти, соціальна нерівність, багатство і злидні, несправедливість, насильство. "Але давайте не будемо втрачати надії! Бог живе в цьому місті!» - повторив Папа і додав, що "Ісус знає про потреби і страждання тих, хто живе на землі". Його розпростерті в обіймах руки запрошують подолати контрасти і будувати місто солідарності, справедливості і миру.

Папа порадив бразильцям йти шляхом конструктивного діалогу. "Між егоїстичною байдужістю і жорстким, насильницьким протестом завжди є ще одна можливість - діалог", - підкрислів він. На думку Франциска, кожна людина, незалежно від рівня освіти або прибутків, може внести свій внесок у побудову справедливої і братської цивілізації.