Відійшов у вічність єпископ-емерит Михайло (Микицей)
  • Нед, 21/05/2017 - 17:06

20 травня 2017 року, близько 19.00, на 83 році життя упокоївся в Бозі владика Михайло (Микицей), Єпископ-емерит єпархії УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Похоронні відправи розпочнуться у неділю від 9.00 в Єпархіальному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі. Прощальна Божественна Літургія відбудеться в понеділок о 9.00. Тіло померлого єпсикопа буде поховане на українському цвинтарі біля  Буенос-Айреса.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Владика Михайло (Микицей), Єпископ-емерит

Народився 17 жовтня 1934 року в селі Горохолина, Станіславівського повіту (сьогодні Івано-Франківської області) у родині Марії з Мартинюків та Василя Микицея, в якій було шестеро дітей: Олена, Михайло, Іван, Наталка, Марія і Ярослав. Сім'я Микицеїв емігрувала в 1938 році до Парагваю, поселившись у Колонія Фрам. У 1945 році ціла родина переїхала до Аргентини і посилилася в місцевості Авеллянеда на передмісті столиці Буенос Айрес.

1 березня 1948 року молодий Михайло вступає до Семінарії Отців Оріоністів, де закінчує, в 1957 році, середню освіту й осягає диплом учителя народної школи та продовжує свої студії філософії. Між 1953-1954 рр. закінчує новіціят у Клайполе, недалеко м. Буенос Айрес, та 12 лютого 1954 року складає свої монаші обіти.

У 1959 році настоятелі Конгрегації відсилають молодого монаха Михайла до Рима для закінчення теологічних студій. Там же, вступає до Папського лятеранського університету, де став ліценціатом з теології в 1963 році.

У цьому ж році отримав піддияконські свячення (святитель Владика Іван Бучко), а у 1962 році з Владикою Андрієм Сапеляком – тоді ще Апостольським Візитатором для українців католиків в Аргентині – був висвячений на диякона. 21 квітня 1963 року отримав єрейські свячення в Малій українській семінарії в Римі (святитель Блаженніший Патріярх Йосиф Сліпий).

У 1963 році повертається до Аргентини й оселюється знову в Пресіденція Роке Саенз Пеня, в Інституті Дон Оріоне, де працює як учитель, а 16 березня 1965 року стає директором тої Народної школи аж до 1984 року. Від того часу, на прохання Владики Сапеляка, протягом двадцяти років також виконує свою пастирську діяльність опікуючись українськими вірними, що живуть у провінціях Чако й Формоза, на півночі Аргентини.

У 1979 році Владика Андрій Сапеляк номінує отця Михаїла Микицея Радником Української католицької єпархії в Аргентині.

23 червня 1990 року Святіший Отець Іван Павло ІІ номінує о. Микицея Єпископом-помічником для Української католицької єпархії в Аргентині. 14 жовтня 1990 року в соборі Покрова Пресвятої Богородиці в місті Буенос-Айрес отримав єпископські свячення (святителі владика Андрій (Сапеляк) і владика Єфрем (Кривий). Відтак владика Михайло перебирає опіку над Вікаріятом єпархії на півночі Аргентини, з осідком у місті Посадас – столиці провінції Місіонес.

20 січня 1998 року після резиґнації владики Андрія (Сапеляка), Святіший Отець Іван Павло ІІ номінує владику Микицея Апостольським адміністратором Української католицької єпархії в Аргентині.

20 квітня 1999 року Святіший Отець номінує владику Михайла Микицея Єпархом для українців католиків в Аргентині.

В Аргентинській єпископській конференції владика Михайло Микицей є членом Комісії для Церков східного обряду.

10 квітня 2010 року Святіший Отець Венедикт XVI, відповідно до приписів канону 210 § 1 Кодексу Канонів Східних Церков, прийняв зречення владики Михайла з уряду Єпарха Української Греко-Католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.