Відкритий лист Митрополита Львівського щодо побудови пам'ятника Митрополиту Андрею та реконструкції площі
  • Втр, 19/05/2015 - 13:19

Вельмишановному п. Андрію Садовому

Достойним депутатам Львівської Міської Ради Шановному п. Ігору Кузьмаку Дорогій громаді м. Львова та усім небайдужим

Христос Воскрес!

Вельмишановний пане Голово,
достойні депутати,
шановний пане архітекторе,
дорогі містяни,

в неділю, 17 травня цього року, відбулася зустріч проектантів та представників громадських організацій в Митрополичих палатах Святоюрського комплексу, стосовно встановлення пам'ятника Митрополиту Андрею та реконструкції Площі Св. Юра згідно проекту авторства І. Кузьмака та М. Федика. Шановні доповідачі підняли питання, які їх непокоять і саме це змусило мене написати цей відкритий лист.

Починаючи з 14 травня розпочались роботи з впорядкування Площі Св. Юра, зокрема, почали здійснювати заміну аварійних інженерних мереж. Громада міста та Церква побачили дієву працю, і це вселило надію, що міська влада виконає взяті на себе зобов'язання стосовно реконструкції Площі згідно конкурсного проекту. Одночасно, з вуст Головного архітектора міста прозвучала заява про «поетапну реалізацію цього проекту, з урахуванням усіх побажань львів'ян та обмежень, які ми виставляємо як місто». А Голова міста згадав про спільну зустріч за участю Блаженішого Святослава, Митрополита Ігоря, владики Венедикта, голови ЛОДА та заявив про фінальний компроміс - місто відповідає за влаштування площі, заміну мереж та впорядкування скверу, а церква споруджує пам'ятник. Ця зустріч проходила в контексті представленого на синоді єпископів УГКЦ конкурсного проекту.

Кілька днів тому я мав нагоду бачити в натуральну величину готову глиняну скульптуру пам'ятника. Фактично роботи стосовно самого пам'ятника наближаються до завершення. Це вселяє в нас усіх надію, що зможемо посвятити його 29 липня цього року.

Однак, занепокоїла та спричинила здивування представлена 13 травня головним архітектором Львова п. Юліаном Чаплінським схема, яка не співпадає із планом, затвердженим виконавчим комітетом Львівської міської ради (від 12 грудня 2014 року). На цій схемі бачимо цілком інший варіант, який різниться від конкурсного проекту - замість європейської Площі видніється фактично транспортне кільце.

У зв'язку із цим, ще раз звертаюсь до Вас, пане Посаднику та усіх зацікавлених, прошу дотримуватись затвердженого проекту авторства І. Кузьмака та М. Федика та продовжувати започатковану працю. Вважаю, що міські урядники мали б представити громаді покроковий календарний графік виконання робіт, щоб усі, кому не байдужа постать Слуги Божого Митрополита Андрея, могли чітко бачити етапи віднови Площі Святого Юра та встановлення на ній гідного пам'ятника.

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

19 травня 2015 р.Б.