Відкритий лист військових капеланів УГКЦ - учасників VII Всеукраїнського з’їзду, зібраних в Одесі 10-12 грудня 2013 року
  • Чтв, 12/12/2013 - 00:01

Ми, військові капелани Української Греко-Католицької Церкви, глибоко занепокоєні ситуацією, що склалась цими днями в Україні у результаті  використання силових структур для протидії мирним акціям протесту, та виражаємо свою солідарність з усіма громадянами України, які у цей нелегкий час відстоюють свої права та свободи, дбаючи про загальне добро цілого суспільства. Запевняємо усіх і кожного у своїй молитовній підтримці.

Обставини, що склалися в Україні, все ще залишають нам час відповідально оцінити події, щоб спрямувати силу усіх людських намагань на мир, любов, добро і повагу до загальнолюдських цінностей.

Ми закликаємо всіх до християнської моралі, яка відповідає інтересам людських прав і свобод. Християнська мораль вчить нас не робити зла, злом за зло не відповідати; вчить нас любити ближнього, не перешкоджаючи йому під час здійснення власних прав. Християнська мораль вчить нас не творити насилля проти людини, не проявляти жорстокості і ненависті.

Звертаємось до представників державної влади, керівників силових структур, активістів майданів та всього громадянського суспільства України. Кожен керівник, беручи на себе відповідальність за дії людей, має керуватись добром ближнього та всього народу. Накази і дії, спрямовані проти мирних вимог, розцінюються як протизаконні і протилюдські.

Беручи до уваги нашу відповідальність як душпастирів, покликаних до служіння представникам силових структур, звертаємося до сумління тих, хто у цей непростий час змушений захищати порядок та спокій у суспільстві: захист добробуту рідного народу - благородна справа, яка вимагає щедрої посвяти та пам’яті про особисту відповідальність перед Творцем і Його вічним законом.

Вкотре вірно пригадуємо про благородність вашої місії у справі забезпечення миру та спокою в нашому суспільстві, наголошуючи на словах Христа-Спасителя: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться…» (Мт 5,9).

З батьківською турботою та братньою любов’ю запевняємо вас у наших невпинних молитвах.

Єпископ Михаїл (Колтун),

Керівник Департаменту Патріаршої курії

Української Греко-Католицької Церкви

у справах душпастирства силових структур України,

та військові капелани УГКЦ - учасники VII Всеукраїнського з’їзду

Джерело: www.kapelanstvo.org.ua