Відкрито виставку «Дерев’яні церкви Львівщини»
  • Пон, 25/06/2018 - 18:06

21 червня цього року у Львівському музеї історії релігії (Львів, вул. Музейна, 1) відбулося відкриття виставки «Дерев’яні церкви Львівщини» Богдана Сікотовського – програміста із понад сорокарічним стажем. Цю виставку автор присвятив світлій пам’яті Блаженнішого Любомира.

Захоплення живописом стало невід’ємною потребою життя Пана Богдана. Багаторічна самоосвіта, вроджене вміння вслухатися в природу, бачити багатство її барв, імпресіоністично відчувати колір і світло стало основою для створення професійних малярських робіт.

Околиці Манаєва що на Зборівщині, де пройшло дитинство, затишні куточки старого Львова з середньовічними вуличками і храмами, історичні місця України, замки, мальовничі види Карпат, дерев’яні церкви, прості речі сільського побуту, польові квіти – улюблені теми автора.

Циклом робіт «Дерев’яні церкви Львівщини», цих прекрасних пам’яток, в яких найбільше виражені національні риси архітектури, і які чи не найбільше ідентифікують українців, як націю, і в яких відчувається душа народу та його історія, автор хоче показати яким неоціненним скарбом ми володіємо, і до цього багатства слід дуже шанобливо та дбайливо ставитися, щоби зберегти його для майбутніх поколінь. На сьогодні у творчому доробку мистця картини 126-ох дерев’яних церков – від найстаріших, що збереглися, і до побудованих в наші дні, а також  9-ти дерев’яних  дзвіниць. На жаль, виставковий зал вмістив лише половину колекції.

Відкрила виставку заступник директора музею з наукової роботи п. Лілія Моравська, яка наголосила на цінності та значенні створеної колекції.

Михайло Перун, директор фундації “Андрей”, відмітив, що підвалинами нашої духовности є три речі: дерев’яний храм, українська ікона та духовна музика, які у взаємопоєднанні формують глибинну суть української душі. Пан Михайло зачитав Благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ владики Ігоря, яке завершується словами: «Дерев’яна церква – особливе місце зустрічі людини з Богом! Хай добрий Господь благословить цей гарний задум мистця та дає натхнення і надалі гідно дбати про нашу історію, мистецтво, архітектуру, культуру. Згадуючи відому біблійну притчу, можна стверджувати, що подарований Всевишнім талант Богдан Сікотовський не змарнував».

Проректор Львівської Національної Академії мистецтв, професор Роман Яців наголосив на вмінні автора досягати тонкої настроєвої палітри комплексу «сакральна пам’ятка-природа», вписуючи в неї і власне емоційне піднесення. «Богдан Сікотовський – мистець особливої, внутрішньої, сприйнятливості. В творенні художнього образу він дорожить кожною інтонацією, кожним відтінком радості або смутку, тому колірно-світлова гама його картин вібрує не лише імпресіоністичними переливами барв, але й духовими порухами».

Іван Сварник – історик, архівіст, директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки відмітив, що ця виставка є свідченням сили нашої духовности та культури.

Глибоко аналітичною була промова історика, етнографа, архітектора, член-кореспондента Української академії архітектури, професора кафедри архітектури та реставрації НУ «Львівська Політехніка» Ярослава Тараса. Він відмітив досконале володіння технікою мастихіна, якою послуговується автор та висловив деякі поради на майбутнє.

Отець Себастьян Дмитрух, голова комісії сакрального мистецтва УГКЦ, розповів про високе мистецтво будови дерев’яних храмів, про гармонію їх форм, надихнуту неповторною красою Карпат, та привернув увагу присутніх на вмінні художника вловити її та майстерно передати.

Урочистість відкриття виставки завершив Богдан Сікотовський подякою присутнім за увагу до його праці, родині за підтримку, товаришам за допомогу в творчих роз’їздах та організації виставки, працівникам музею за професійне оформлення експозиції та популяризацію його творчості. Свій успіх митець пояснив словами: «Просто, я роблю те, що люблю».

Модератором події була Пані Руслана Бурб’як – науковий співробітник музею.

Виставка діятиме до 1 вересня.

Володимир Чабан

СВІТЛИНИ