Відкриття Соціального центру «Caritas-Spes» у Харкові
  • Птн, 30/01/2015 - 17:24

29 січня розпочав свою роботу Соціальний центр імені святих Мартина з Тур та Єлизавети Угорської у місті Харкові. Його побудували збудовано за два місяці за допомогою фінансової підтримки постійних партнерів «Caritas-Spes».

Автор Ольга Велимчаниця, Карітас-Спес

Перед  початком  роботи  центр  урочисто відкрили та освятили. Святу Месу відправив єпископ Станіслав Широкорадюк, Ординарій Харківсько-Запорізької Дієцезії разом з Єпископським Вікарієм о. Леонідом Ткачуком MIC, Генеральним Секретарем «Caritas-Spes» о. Віктором Симоном, а також священиками харківських парафій.

Єпископ Станіслав у своїй проповіді згадав про святого Мартіна з Тур та святу Єлизавету Угорську, які в різних життєвих обставинах присвятили своє життя та служіння милосердю. Саме імена цих святих носитиме Соціальний центр.

Серед інших прикладів єпископ згадав історію жінки, у якої було все:  достаток, гарна родина, але все це зникло після аварії на ЧАЕС: чоловік і син померли від великої дози опромінення, сама ж вона втратила всю маєтність, стала інвалідом, втративши зір. Але саме ця життєва ситуація наблизила її до Бога, так вона прийшла до віри. Ця історія свідчить про те, що саме серед потребуючих є Бог і Його милість.

Також єпископ Станіслав зауважив, що справжнім християнином є той християнин, який проявляє милосердя. Тож Соціальний центр у Харкові стане проявом такого християнського милосердя, він відкритий для всіх, незважаючи на віросповідання, расу, етнічне походження людини, яка потребує допомоги.

Керівник фірми, котра будувала центр, зауважив цікаву річ. Він був здивований, що в Україні такі модульні споруди використовуються для соціальних справ, для допомоги бідним, біженцям, в той час як у Росії – для казарм, пунктів поліції, військових ангарів тощо.

На відкритті були присутні представники місцевої влади, місцеві та загальнодержавні ЗМІ, закордонні гості, сестри згромаджень, що працюють в Харкові. Свою подяку на відкритті не могли стримати й найбільш знедолені, які й раніше отримували допомогу в Харківському Кафедральному Соборі, а на відкритті Соціального центру були дуже зворушеними.

Зараз у Соціальному центрі працює їдальня для бідних, вже у перший день вибудувалась ціла черга охочих зігрітися теплими стравами. Продовжують облаштовувати пральню, душові кабінки. Планують також створити медичний кабінет, прийом у психолога, юриста,  а також дитячу кімната.