Відлучення мафії від Церкви: нові богословські питання
  • Птн, 11/07/2014 - 20:27

Слова Папи Франциска про те, що мафіозі відлучені від Церкви, прозвучали 21 червня під час пастирського візиту до калабрійського міста Кассано. «Мафіозі не перебувають у спілкуванні Богом, вони відлучені», – заявив Святіший Отець. Відгуки на ці слова надходять з виправної установи Ларіно поблизу Кампобассо, де єпископ Джанфранко де Лука відправив 7 липня Літургію на прохання капелана. Капелан передав єпископу питання і сумніви багатьох ув'язнених, які запитують, який сенс для них тепер брати участь в Євхаристії, якщо вони відлучені від Церкви. Ці питання зажадали особливого роз'яснення місцевого єрарха.

Йдеться про ув'язнених, які утримуються в умовах особливого режиму. Після промови Папи Франциска на свято Тіла і Крові Христових деякі з них опинилися в сум'ятті, задаючись питаннями, чи можуть вони відвідувати Службу Божу і причащатися, будучи відлученими. Єпископ приніс із собою у в'язницю роздруківки всіх промов Папи, які зачіпають це питання, оскільки, судячи з усього, ув’язнені черпали інформацію лише з коментарів світських ЗМІ. Незважаючи на те, що газети писали навіть про «повстання» ув'язнених у Ларіно після слів Папи Франциска, єпископ стверджує, що його прийняли «по-братськи і з радістю». Перед початком Літургії до нього звернулися з питаннями, – і це буває не часто, оскільки ті, хто утримуються в умовах особливого режиму, ізольовані. Єпископ провів з ними бесіду, пояснивши значення слів Папи. І у відповідь почув таке послання: «Ми тут живемо в тісноті й іноді впадаємо у відчай. Тоді нас захоплює диявол. ... Якщо ми не можемо самі, то ми йдемо до Ісуса».

Отже, що ж мав на увазі Папа, кажучи про відлучення, і що це означає для осіб, що відбувають покарання за причетність до мафії? Єпископ Джанкарло Брегантіні оприлюднив таке пояснення: «Ця піднята тема (а не повстання, як поспішно визначили його деякі медіа) з боку ув'язнених колонії особливого режиму в Ларіно, єпархії Термолі, прозвучала ще достовірніше і глибше в словах єпископа Джанфранко Де Луки, який спеціально відвідав в'язницю, щоб спокійно обговорити це з братами, які відбувають покарання, і звершити Євхаристію разом із ними. Ця тема має величезне, важливе значення. Йдеться про те, як примирити заклик до милосердя, який Папа Франциск постійно озвучує, як він зробив це і в Молізе, з драматичною реальністю відлучення, яке фактично виключає мафіозі з причастя під час Євхаристії. Питання, поставлене ув'язненими Ларіно, – пише єпископ Брегантіні, – це заклик до всіх нас, до богословів, до експертів з морального богослов'я, а також до людей віри і культури. Як єпископ і глава Єпископської комісії з душпастирства у сфері соціальної підтримки, праці, справедливості та миру, я звертаюся з настійним закликом до спільних обговорень того, як з'єднати силу милосердя і драму відлучення».