Відновлено найдавніше дерев'яне розп'яття Ватиканської базиліки
  • Суб, 29/10/2016 - 20:15

6 листопада, з нагоди Ювілею ув'язнених, в базиліці Святого Петра відбудеться відкриття найдавнішого розп'яття Ватиканського собору. За допомогою сучасних технологій реставраторам вдалося майже повністю відновити первісний вигляд скульптури, вирізаної в XIV столітті з горіхового дерева. За традицією, автором цього унікального розп'яття вважають П'єтро Кавалліні. Протягом століть давнє розп'яття було покрито дев'ятьма шарами темної фарби, тому відтворити пишність первісної поліхромії було непросто. Відновлювальні роботи тривали більше року, і реставраторам вдалося повернути 90 відсотків початкової художньої структури зображення. ЯСповнені подиву очі Спасителя спрямовані у вічність, уста злегка відкриті, немов промовляючи останнє слово «звершилося», все позначено стражданням: художник з вражаючою духовною і фізичною точністю зобразив розп'ятого Ісуса в момент Його смерті, за мить до останнього подиху.

Протягом століть розп'яття, висотою 2.15м, розміщувався в різних місцях Ватиканської базиліки. З 1632 року воно перебувало для вшанування віруючих в каплиці Розп'яття, а в 1749 році на його місці була встановлена П'єта Мікеланджело. Після цього древній образ був переміщений в іншу каплицю, де про нього майже забули.

6 листопада цього Ювілейного року Милосердя дерев'яне розп'яття буде виставлено біля головного вівтаря базиліки (праворуч балдахіна Берніні), і 18 листопада - з нагоди свята Освячення базиліки - під час Святої Меси буде переміщено до каплиці Пресвятого Таїнства, де залишиться для шанування прочан.