Відомий письменник, єзуїт, о. Юзеф Авґустин презентує у Львові нові книги
  • Втр, 06/08/2013 - 09:18

У Львові 9 серпня відбудеться зустріч із о. Юзефом Авґустином, одним з найвідоміших сучасних католицьких польських письменників. Тема зустрічі: «Динаміка духовного життя на основі ігнатіанських реколекцій».

О. Юзеф Авґустин - єзуїт, редактор журналу «Духовне життя», автор понад 30 видань з психології та духовності, введення в духовне життя, молодіжної проблематики, формації священиків і духовного керівництва.

Під час зустрічі відбудеться презентація двох нових книжок о. Юзефа «Зцілення почуття кривди» та «Дай мені пити». Вони є першою та третьою частинами книжок про ігнатіанські Духовні вправи.

Авґустин має великий досвід проведення ігнатіанських реколекцій, на основі якого й зродилися ці книжки, котрі в Україні видає видавництво «Свічадо». Ігнатіанські реколекції містять Духовні вправи святого Ігнатія Лойоли, засновника Товариства Ісуса (Ордену єзуїтів). І хоч цим Вправам понад чотириста років, та сьогодні вони стають особливо актуальними. Вони були створені в період великих криз у Церкві та культурі. А багато речей вказує на те, що час, у якому живемо, знову переломний.

Професор філософії о. Адам Жак, у вступі до книг о. Юзефа, говорить: «У контексті сучасного стану віри шлях, пропонований в Духовних вправах, виходить назустріч духовним потребам людини, яка не схильна зректись суб`єктивної автономії, і тому довіряє своєму внутрішньому досвідові більше, аніж формальним авторитетам. Вправи створюють простір для особистого досвіду віри і для відповіді на заклик Ісуса тут і тепер».

Уже видано три частини циклу книжок про ігнатіанські реколекції: «Зцілення почуття кривди», «Адаме, де ти?», «Дай мені пити». Невдовзі вийдуть ще три - «У Його ранах», «Ми бачили Господа» та «Нагірна проповідь». Після виходу останньої частини видавництво «Свічадо», хоче запросити о. Юзефа Авґустина для проведення реколекцій для своїх читачів.

Що стосується ігнатіанських реколекцій, то о. Олег Кривобочок TI, який провадить їх в Україні і який переклав книжки Августина, каже, що «ігнатіанські реколекції у властивому їх розумінні можна робити тільки в реколекційному домі під керівництвом духівника. Хто їх зробив, може продовжувати практикувати вправи по книжках. Для всіх інших ці книжки це тільки духовне читання на рівні з іншими побожними книжками».

Теперішня зустріч з о. Юзефом Авґустином відбудеться о 17.00 годині в храмі Пресвятої Трійці, вул. Тершаківців, 1а.

Довідка: о. Юзеф Авґустин народився 21 березня 1950 р. Вивчав філософію на філософському факультеті Товариства Ісуса в Кракові (1971-1973), теологію на теологічному факультеті університету єзуїтів «Bobolanum» у Варшаві (1973-1976). Катехитику вчив у варшавській Академії Католицької Теології (1975-1978), духовність - у римському Григоріанському університеті (1981-1982). У 1982-1983 рр. був редактором Радіо Ватикан. З 1996 р. - співробітник Вищої філософско-педагогічної школи «Ignatianum». Головний редактор журналу «Pastores» (1996-2001) . З 2001 р. - головний редактор журналу «Духовне життя». З 1996 р.- консультант по підручниках Міністерства народної освіти Польщі, з 1998 р.- член консультативної комісії з питань сімейного виховання при Міністерстві освіти і консультант комісії з питань католицького виховання Єпископату Польщі.

 

Книги о. Юзефа Авґустина, які видані українською мовою: