Відомий письменник-єзуїт у Львові розповів про роль монахині у Церкві
  • Суб, 10/08/2013 - 12:55

6-9 вересня 2013 в Брюховичах, що на Львівщині, відбувся формаційний курс для монахинь УГКЦ, які вже склали вічні обіти. Цікавим є те, що гостем формаційних курсів був відомий сучасний польський католицький письменник о. Юзеф Августин, єзуїт, редактор журналу «Духовне життя», автор понад 30-ти видань із психології та духовності, введення в духовне життя, молодіжної проблематики, формації священиків і духовного керівництва. Участь у формаційному курсі взяло близько 90 сестер, які вже склали вічні обіти.

Додамо, що формаційний курс для монахинь УГКЦ відбувається шороку влітку, з ініціативи Ради вищих настоятельок УГКЦ.  Так, о. Юзеф розповідав сестрам про загальнолюдську зрілість богопосвяченої жінки.

«Потрібно бути доброю людиною! Так навчав нас отець-єзуїт», - розповідає с. Наталя Мельник, голова Ради вищих настоятельок УГКЦ, генеральна настоятелька Згромадження сестер Пресвятої родини УГКЦ. – «На перше місце священик ставить людську формацію. За його словами не може бути доброю монахинею та особа, яка не є відповідальною і не може опанувати себе».  Як сказав отець-єзуїт, така особа не може взяти на себе зобов’язання перед Богом, адже формація полягає у постійному зростанні в духовному житті. Священик виокремив ті критерії, які, на його думку, є фундаментами богопосвяченого житя: життя у правді, виховання сумління, пошана до Божого творіння, почуття справедливості, вірність своєму слову, здатність до співчуття, боротьба із власним егоїзмом. Якщо людина такі якості не виховує у собі, на думку о. Юзефа,  вона не зможе взяти на себе зобов’язання перед Богом.

«Як навчав нас о. Юзеф, богопосвячена жінка повинна плекати у собі духовне материнство. Тобто монахиня повинна свідчити і давати  людям віру, надію, і любов», - розповіла с. Наталя Мельник.

 

Департамент інформації УГКЦ