Відомому китайському кардиналу з Гонконгу виповнюється 75 років
  • Срд, 30/07/2014 - 13:23

Китайський кардинал Джон Тонг Хон, який, як єпископ Гонконгу займає одну з найскладніших посад в Церкві, 31 липня 2014 р. відзначить своє 75-річчя. Єрарх керує місцевою Церквою в мегаполісі й особливій економічній зоні з 2009 року. Він неодноразово закликав до більшої релігійної свободи в Китаї. По досягненні 75-річного віку єпископ направляє Папі прохання про відставку, яка може бути прийнята чи ні. Зовсім недавно кардинал Тонг критикував контроль китайської влади над конфесіями та релігіями. "Ми не потребували б жодної підпільної Церкви в Китаї, якби уряд практикував релігійну свободу", – заявив він. У країні "офіційна" Церква знаходиться у підпорядкуванні державі й, таким чином, під її контролем. Для здійснення релігійної діяльності потрібний дозвіл політичного керівництва.

Кардинал Тонг вивчав теологію в Гонконзі й отримав докторський ступінь у Папському університеті "Urbaniana" в Римі. Спочатку Бенедикт XVI у 2008 році призначив його єпископом-коад'ютором Гонконгської єпархії, потім, у квітні 2009 р., її ординарієм. У 2012 р. єрарх отримав кардинальський берет. Він сприйняв цей жест Бенедикта XVI як солідарність Папи з переслідуваними в Китаї католиками.

Близько 13 млн. осіб із понад 1,3-мільярдного населення Китаю є католиками. Але владою офіційно зареєстровано лише 6 млн. Відмінною особливістю китайського католицтва є поділ на дві групи: поряд із близькою до режиму і схваленою державою "Патріотичною асоціацією китайських католиків" існує так звана "підпільна" Церква, що перебуває в єдності з Римським Первосвящеником. Проти членів останньої влада постійно влаштовує акції переслідування. Єпископів і священиків заарештовують.