Відповідальність є рушієм для змін
  • Чтв, 06/03/2014 - 10:16

У рамках Суспільних Днів УГКЦ, які ініціює Комісія УГКЦ Справедливість і Мир, 5 березня 2014 року відбулася відкрита зустріч у Львівській Духовній Семінарії із представниками Руху «Фазенда Надії» з Німеччини на тему «Відповідальність як суспільна чеснота».

Фолькер Дорнхайм та Марк Мюллер були гостями зустрічі, на якій представили історію та діяльність міжнародного руху, який у своїй діяльності спрямований на лікування та реабілітацію узалежнених людей від алкоголізму, куріння, інтернету, наркоманії та інших шкідливих і згубних впливів. Також поділилися особистим досвідом праці у даній ділянці.

«Відповідальність змінює людину, надає сенсу для життя. Вона є часто наслідком довіри з боку іншого і спрямована на інших. Відповідальність також відкриває перспективу для особи, спільноти та суспільства загалом» - зазначив, зокрема, Марк Мюллер.

Семінарійна спільнота, серед яких були головно представники Руху за визволення людини від залежності, поділилися досвідом своєї праці в Україні. Проблеми, практичні кроки, напрямки і підходи у допомозі узалежненим – стали частиною подальшого обговорення на зустрічі.

Фолькер Дорнхайм, у свою чергу, поділився досвідом практичної допомоги узалежненим на прикладі діяльності Руху «Фазенда Надії» у Німеччині. Він, зокрема, зазначив, що в основі їх праці є спосіб практичної реалізації Слова Божого у щоденному житті. «Жити разом, любити ближнього таким, який він є, підтримувати, дружити та залишатися відповідальним, небайдужим – це є головний принцип, який відкриває двері для надії навіть тим, хто її втратив» - зазначив Фолькер Дорнхайм.

Відкрита зустріч у Львівській Духовній Семінарії стала також і черговою спільною зустріччю щодо обміну досвідом, пошуку спільних рішень у діяльності щодо підтримки та допомоги узалежненим, співпраці та взаємного ділення досвідом у формуванні, вихованні та роботі важливих для суспільства спільнот, якими є «Фазенда Надії» та семінарійний «Рух за визволення людини від залежності».

Довідка:

«Фазенда Надії» – це рух осіб, які у своїй діяльності спрямовані на лікування та реабілітацію узалежнених людей від алкоголізму та наркоманії! Спільнота була заснована більше двадцяти років тому отцем Хансом Стапелем та Нелсоном Джованеллі. Базовим елементом цього руху є любов до ближнього. Головно особи, узалежнені від наркотиків та алкоголю, об᾽єднуючись у спільноту, під духовним проводом та взаємною підтримкою, долають проблеми узалежнення та відкривають перспективу надії та нового майбутнього, базованого на житті людини з Богом.

В основі діяльності «Фазенди Надії» є праця над відновлення узалежненими зруйнованої системи цінностей. Без цього одужання є неможливе. Відновити її не можна без звернення до Бога. «Фазенда Надії» є офіційно визнаною Святим Престолом. Один із засновників «Фазенди Надії» о. Ханс Стапель свого часу охарактеризував діяльність руху: «Фазенди мають своєю основою і фундаментом безкоштовну любов, яка походить від Бога. Ми відчуваємо, все більше і більше викликів донести це життя там, де Ісус страждає в дуже багатьох людях. Ми хочемо йти у світ і підкорювати серця для Бога».

Сьогодні Фазенда нараховує близько 90 центрів реабілітації та є присутньою в Бразилії, Парагваї, Аргентині, Мексиці, Уругваї, Філіппінах, Мозамбіку, Німеччині, Швейцарії та Італії.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир