Відпуст у Джанкої
  • Пон, 08/04/2013 - 10:49

У суботу, 6 квітня, у Джанкойській парафії Матері Милосердя відбувся парафіяльний відпуст. На урочистості з приводу престольного празника зібралися люди із найвіддаленіших куточків парафії, яка охоплює весь північний Крим. Щойно відремонтована каплиця не змогла вмістити всіх присутніх, тому частині людей довелось стояти в коридорі та навіть надворі. Почесними гостями свята були Генеральний Консул Республіки Польща в Севастополі Вєслав Мазур та начальник управління у справах релігій Міністерства культури АР Крим Олександр Селевко.

Урочисте Богослужіння відправив єпископ-помічник Одесько-Сімферопольської єпархії Преосвященний Яцек Пиль ОМІ спільно з настоятелем о. Едвіном Случаном-Оркушем та священиками з інших парафій Кримського і Херсонського деканатів, котрі також прибули на святкування. У проповіді Його Ексцеленція звернув увагу на те, що Пресвята Діва Марія найбільш глибоко пізнала таємницю Божественного Милосердя. “Бог Отець наповнив материнське серце Марії тим же почуттям милосердя, яке він має до грішників і яке привело Його Сина до того, що він віддав себе за гріхи світу” – сказав Владика Яцек. Також Його Преосвященство наголосив, що Пресвята Діва Марія проявляє своє милосердя в тому, що випрошує для нас у Бога прощення гріхів. Насамкінець Його Ексцеленція процитував слова Св. Ансельма, які той сказав про Матір Милосердя: “Бог є Отець сотвореного, Марія є Матір’ю оновленого. І Бог народив Того, через Котрого все сотворено, і Марія народила Того, через кого все було врятовано”.

По закінченню урочистого Богослужіння Преосвященний Яцек Пиль ОМІ освятив вівтарну ікону Матері Милосердя та хрест, встановлений перед парафіяльним будинком. Та свято в парафії на цьому не закінчилось. Наступного дня, в неділю, 7 квітня, Владика Яцек уділив таїнство вінчання парі літніх людей, котрі лише недавно почали ходити до костелу. Те, що наречені вінчались на схилі літ, після багатьох років спільного життя, зворушило до сліз усіх присутніх.

Варто сказати, що за останні кілька місяців це був уже третій візит Преосвященного Яцека Пиля ОМІ до Джанкоя. За словами Владики, кожного разу неозброєним оком помітні все нові й нові зміни, просувається ремонт парафіяльного будинку, з’являються нові люди – все це є свідченням того, що парафія живе. Спілкуючись із парафіянами, Його Преосвященство відзначив поступ, з яким розвивається парафія та побажав настоятелю о. Едвіну Случану-Оркушу й надалі зберігати такий темп.

На закінчення візиту Його Ексцеленція уділив парафіянам пастирське благословення та пообіцяв згадувати їх щоденно у своїх молитвах. О. Едвін Случан-Оркуш зі сльозами на очах подякував Владиці Яцеку за ту підтримку, яку Його Преосвященство надає парафії, та запросив при найпершій нагоді знову відвідати Джанкой.

Анна Новак
За матеріалами www.catholic.in.ua