Відпусти з нагоди ІХ Всесвітньої зустрічі сімей
  • Втр, 22/05/2018 - 18:10

З нагоди ІХ Всесвітньої зустрічі сімей, яка наприкінці серпня відбуватиметься в столиці Ірландії м. Дубліні, Папа Франциск надає дар відпустів (Індульгенцій). Відповідний декрет Апостольської Пенітенціарії – Трибуналу, до компетенції якого входить регулювати уділення та вживання повних відпустів і пояснювати правильне значення індульґенцій, був підписаний 21 травня 2018 р., в свято Пресвятої Марії, Матері Церкви.

Повний відпуст учасникам заходів в Дубліні

В документі зазначається, що повний відпуст надається «за звичайних умов», якими є сповідь, святе Причастя та молитва в наміреннях Святішого Отця, «всім вірним, які з духом, віддаленим від будь-якого гріха, побожно візьмуть участь в якомусь богослуженні» в рамках зустрічі, як також в урочистому закритті за участю Папи.

Відпуст для тих, як не можуть взяти участь в зустрічі

Всі ті, хто не має змоги взяти участь у події, йдеться далі в декреті, зможуть отримати відпуст за тих самих умов, якщо «духовно єднаючись з вірними, присутніми в Дубліні, прокажуть в родині Господню молитву, Символ віри та інші побожні молитви», в наміренні освячення сімей, «зокрема, тоді, коли слова Римського Архиєрея транслюватимуться через телебачення або радіо».

Часткові відпусти

Врешті, наприкінці документу зазначається, що «частковий відпуст надається вірним щоразу, коли вони у згаданий час з розкаяним серцем помоляться за добро сімей».

Що таке відпуст (індульгенція)?

Нагадаємо, що відпуст (індульгенція) – це відпущення перед Богом тимчасової кари за гріхи, вина за які вже відпущена; вірні Христові отримують індульгенцію за окреслених умов для себе або для покійних через служіння Церкви, яка, будучи розпорядником благ відкуплення, роздає їх із скарбниці заслуг Христа та Святих (Катехизм Католицької Церкви 1471).