27 років тому Папа Іван Павло ІІ відновив Католицьку Церкву в Україні
  • Срд, 17/01/2018 - 10:04

Папа Іван Павло ІІ відновив 16 січня 1991 року Католицьку Церкву в Україні. Відважне рішення після зустрічі з Президентом СРСР Михаїлом Горбачовим дало можливість повернути в єпархії католицьких єпископів двох обрядів. До Львова з-за кордону повернулись Верховний архієпископ Греко-Католицької Церкви кардинал Мирослав Іван Любачівський та митрополит латинського обряду архієпископ Мар'ян Яворський. До Кам'янця-Подільського було призначено о. Яна Ольшанського MIC та Житомира - о. Яна Пурвінського. Львів також отримав двох єпископів-помічників - о. Рафала Керницького OFM Conv та о. Маркіяна Трофим'яка.

Львівська архідієцезія не мала єпископа з 1946 року, коли архієпископ Євгеній Базяк був депортований до Польщі. Кам'янець-Подільський єпархія, зруйнована царатом, відродилась на короткий час 1918 року, проте потім була ліквідована більшовиками. Те ж саме відбулось і з Житомирською дієцезією, яка в 1998 році була перейменована на Київсько-Житомирську.

Після 1991 року життя Латинської Церкви почало поступово розвиватись матеріально і духовно. Постали духовні семінарії спочатку в Кам'янець-Подільській єпархії, потім - у Житомирській та наприкінці 1995 року - у Львівській архідієцезії. У 1993 році Святіший Отець Йоан Павло ІІ заснував Апостольську адміністратуру Закарпаття, 1998 року відновив діяльність Луцької єпархії, а 2002 року створив Мукачівську дієцезію. Аналогічним чином 4 травня 2002 року заснував Одесько-Сімферопольську та Харківсько-Запорізьку єпархії. Радісною звісткою для України стало проголошення у 2001 році двох католицьких кардиналів у Львов - Любомира Гузара та піднесеного до гідності кардинала 'in pectore' ('у серці') Папи ще 1998 року Мар'яна Яворського. А паломництво Папи Йоана Павла II в Україну з 23 по 27 червня 2001 року було нагородою для католиків України за вірність Святому Престолу у часи атеїзму.

На сьогоднішній день Латинська Церква в Україні налічує 7 єпархій, в яких служать 17 єпископів, у тому числі 4 емерити.

Єпископ Мар'ян Бучек