Відставки в керівництві Ватиканського банку
  • Срд, 03/07/2013 - 19:04

Директор Інституту релігійних справ − Ватиканського банку − Паоло Чіпріані та заступник директора МассімоТулі  подали у відставку. Про це пізно ввечері 1 липня поінформувала прес-служба Святого Престолу.

Після багатьох років служби вони вирішили, "що це рішення лежить в інтересах Інституту і Святого Престолу", − йдеться в офіційній заяві. Наглядова рада та Комісія кардиналів прийняли відставки і звернулися з проханням до глави банку Ернста фон Фрейберга негайно взяти на себе функції генерального директора. Про це рішення були проінформовані Бюро фінансової інформації Святого Престолу і Папська референтна комісія у справах Інституту релігійних справ, створена нещодавно, 26 червня 2013р.

На посаду виконуючого обов'язками заступника директора Ернст фон Фрейберг  призначив Роланда Морана. Антоніо Монтарезі зайняв новостворену посаду виконуючого обов'язки директора з управління ризиками з компетенцією нагляду за дотриманням правових норм і реалізацією спеціальних проектів. Раніше Роланд Моранчі був головним оперативним директором в одному з провідних італійських банків в Лондоні. Антоніо Монтарезі обіймав посаду директора з управління ризиками та начальника відділу контролю в одному з банків США.

"Від імені Наглядової ради я дякую панам Чіпріані і Тулі за їх особисту відданість протягом останніх років", − заявив Ернст фон Фрейберг. "Я вітаю з призначенням Роланда Моранчі і Антоніо Монтарезі як відмінних професіоналів", − додав він. "З 2010 р. Інститут релігійних справ і його керівництво наполегливо працювали, щоб привести структуру і процеси у відповідність до міжнародних стандартів по боротьбі з відмиванням грошей.

 Разом з нашою вдячністю за те, що було досягнуто, сьогодні ми розуміємо, що нам потрібно нове керівництво для підвищення темпів цього процесу трансформації. Наш прогрес відбувається в чималій степені завдяки постійній підтримці з боку керівних органів Інституту та його співробітників", − заявив глава Ватиканського банку.

Наглядова рада вже ініціювала процес призначення нового генерального директора та заступника директора. У травні 2013р. голова Наглядової ради доручив авторитетній "Promontory Financial Group" розробку програми щодо посилення боротьби з відмиванням грошей і розгляду відносин Ватиканського банку з клієнтами.

Інститут релігійних справ був заснований в 1942р. декретом Папи Пія XII, щоб охороняти і керувати коштами, вкладеними або довіреними Інституту фізичними або юридичними особами, а також службовцями з релігійних або благодійних справ.

В даний час він управляє коштами на загальну суму близько 7 млрд. євро, має майже 19 тис. клієнтів, більше 5 тис. з яких − це католицькі установи, яким належить більше 85% керованих фондів, і близько 14 тис. − ватиканські співробітники, духовенство і монахи, а також дипломати, акредитовані при Святому Престолі.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va