Відтепер празник Покрову Пресвятої Богородиці - День захисника Вітчизни
  • Втр, 14/10/2014 - 12:38

Президент Україні Петро Порошенко своїм Указом № 806/2014 відмінив один з реліктів радянської системи в Україні, а саме 23 лютого в Україні більше не є Днем захисника Вітчизни. Відповідно до Указу Президента, в Україні День захисника Вітчизни щорічно святкуватиметься 14 жовтня.

23 лютого було встановлено більшовиками, як День Червоної Армії у 1923 році указом Реввоєнради СССР Львом Троцьким. Вибір саме цієї дати більшовиками одні дослідники пояснюють потребою створення міфу про начебто перемогу Червоної Армії, бо саме цього дня більшовики капітулювали перед Німеччиною. Інші дослідники схильні вбачати у виборі саме цієї дати схильність Троцького до астрології. До сьогоднішнього дня 23 лютого залишається для багатьох людей, що культурно належать до совєтської культури, так званим чоловічим святом. Російські шовіністи у Прибалтійських країнах відзначають цей день, як день ностальгії за колишньою радянською імперією.

14 жовтня у християнських церквах візантійської-руської традиції святкується як Празник Покрову Пресвятої Богородиці. У цей спосіб відзначається літургійний спомин порятунку Константинополя від мусульманського війська. Самі греки тепер цей празник не святкують, оскільки після взяття Константинополя 1453р. Константинопольський патріарх скасував цей празник, щоб не дражнити турків.

В Українсько-візантійський традиції цей празник не належить до великих празників, що більше в УГКЦ Львівський Синод 1891р. наказав його переносити на неділю. Лише у 90-х роках ХХ століття під впливом національної пам’яті про заснування саме 14 жовтня 1942р. Української Повстанської Армії цей празник почав набирати у народній побожності великого значення.

Національна пам’ять в Україні пов’язує празник Покрову Богородиці з козаччиною та УПА.