Відтепер реліквії блаженного Миколая Чарнецького перебуватимуть у Кам’янці-Бузькій
  • Втр, 25/09/2012 - 00:00

 21 вересня 2012 року у храмі Преображення Господнього м. Кам’янка-Бузька урочисто освячено бічний престіл українського чудотворця і цілителя блаженного Миколая Чарнецького з установленням його реліквій – архиєрейських риз, в яких він відправляв богослужіння. Ці ризи для загального почитання та зміцнення віри серед людей передав до храму єпископ Михаїл Колтун.

 

Владика Михаїл розповідає, що отримав єпископські ризи блаженного ще на початку 90-х років, коли Церква виходила з підпілля. Їх передав о. Михайло Залізняк, ЧНІ, який знав особисто блаженного Миколая і зберігав його реліквії протягом усього часу переслідування Церкви.

 

Реліквії блаженного виставлялися в церкві святого Йосафата у Львові, єпископ Михаїл одягав їх під час Божественної Літургії на Волині, де служив блаженний. Одного разу єпископ Михаїл одягнув пояс блаженного, коли їхав на парафію, де був міжконфесійний конфлікт, і це допомогло йому знайти шлях примирення.

 

А цього року, розказав владика, «з’явився заохочений священик, який захотів зробити «саркофаг» для його риз, щоб розповсюджувати його чуда і особу». Відтак, зазначив єпархіальний єпископ: «Я передав ці ризи о. Володимиру Касіяну, до храму м. Кам’янка-Бузька, бо бачу, що все приготовлене до того, щоб могти почати це дійство почитання присутності реліквій блаженного у цьому храмі».

 

«Я впевнений – говорить єпископ Михаїл Колтун, – що люди, які будуть приходити до цього святого, а ризи будуть уприсутнювати його особу, матимуть велике піднесення у вірі та витривалості до любові Бога та Церкви».

 

Урочистому встановленню реліквій у храмі передували триденні реколекції-науки, які проводив о. Степан Андрусишин, ЧНІ.

 

Прес-служба єпархії