Відтепер у Києві є проспект архиєпископа Любомира Гузара
  • Чтв, 14/11/2019 - 20:53

Сьогодні, 14 листопада 2019 року, на пленарному засіданні Київської міської ради депутати перейменували проспект Космонавта Комарова на честь архиєпископа Любомира Гузара. Рішення підтримали 74 депутати Київради. Про це повідомляє офіційний вебсайт Київської міської ради.

У повідомленні зазначають, що Блаженніший Любомир Гузар – український релігійний діяч, Верховний архиєпископ Києво-Галицький, десять років був Предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви.

Важливо зазначити, що і після своєї смерті Блаженніший Любомир здійснює свою об’єднавчу місію, адже ініціативу перейменування проспекту Космонавта Комарова на честь  архиєпископа Любомира Гузара підтримали не тільки в УГКЦ, але й таке за рішення висловлювалися представники широкого релігійного середовища України: християни різних конфесій, мусульмани та юдеї. Цю ініціативу особисто підтримав міський голова Києва Віталій Кличко.

«Проспект Комарова названо на честь Комарова Володимира Михайловича, який, безсумнівно, був видатною людиною, але він не мав жодного стосунку ані до України, ані до столиці. Це перейменування спрямоване передусім на вшанування видатної особистості, а не на реалізацію державної політики у сфері декомунізації. Ми разом із активістами пройшли нелегкий шлях довжиною в два роки, ми проводили роз’яснювальну роботу та просвітницькі заходи, присвячені пам’яті Любомира Гузара. Ми отримали підтримку вчених рад Києво-Могилянської академії, університету імені Бориса Грінченка, різних релігійних спільнот та конфесій», – зазначила одна з ініціаторів відповідного перейменування, депутат Київради Олеся Пинзеник.

«Уже кілька десятків років Блаженніший Любомир Гузар залишається моральним авторитетом для цілого покоління українців. Завдяки йому Греко-Католицька Церква стала не просто однією з найбільш популярних в Україні, а й тепер включена у світовий християнський контекст. Натомість постать космонавта Комарова не пов'язана з Україною і є лише спадком радянського минулого», – зазначив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Прокопів, який був ініціатором перейменування.