Відзначення 100-річчя з дня відходу до вічності Слуги Божого о. Кирила Селецького
  • Пон, 03/09/2018 - 13:34

2 вересня в Перемишлі (Польща) в Архикатедральному  соборі Святого Івана Хрестителя відбулося відзначення  100-річчя з дня переставлення до вічності Слуги Божого о. Кирила Селецького.  Учасниками святкувань були сестри двох Згромаджень УГКЦ: Згромадження Служебниць Непорочної Діви Марії, та сестри Згромадження Святого Йосифа Обручника, які є духовними дочками Слуги Божого о. Кирила Селецького. При кінці ХІХ ст. цей єпархіяльний священик, який глибоко жив євангельськими вартостями і був справжнім  душпастирем, бачачи потреби свого бідного народу, разом з о. Єремією Ломницьким, ЧСВВ заснував у1892 р. перше жіноче Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, а декілька років пізніше –  у 1911 р. Згромадження сестер Святого Обручника Йосифа.  Ці Згромадження були засновані, як відповідь на тогочасні суспільні та церковні потреби, а саме, щоб виховувати дітей і молодь, працювати з жіноцтвом, служити хворим та потребуючим і дбати про красу Божих храмів.  

Отець Кирило  Селецький навчався у Перемиській семінарії та отримав священичі свячення  у 1860 р. з рук Преосвященного Владики Григорія Якимовича єпископа Перемиського (1792-1863рр).  Божественну Літургію очолив Високопреосвященний Архиєпископ-емерит  Іван Мартиняк у співслужінні священиків Архиєпархії, У своїй проповіді Владика Іван  окреслив Слугу Божого о. Кирила  Селецького, словами Святішого Отця Папи Франциска, як  душпастиря, «який знає запах своїх овець». Адже о. Кирило віддано служив Богові та знав потреби свого народу і всіма силами старався їм зарадити. Він засновував при парафіях братства тверезості, допомогові суспільні каси, організував читальню, дбав про виховання підростаючого покоління і написав читанку для дітей та інші пізнавально- виховні твори.

На урочистості прибули Генеральна Настоятелька Згромадження Сестер Служебниць непорочної Діви Марії с. Софія Лебедович, разом з сестрами- дорадницями з Генеральної Управи з Риму, Провінційні Настоятельки Згромадження ССНДМ з 7 Провінцій: с. Мирослава Яхимець- Україна, с. Христина Сиротинська – Канада, с. Розалія Паращук – Бразилія, с. Катерина Гуцко- США, с. Мартина Кмита – Сербія, сестри зі Словаччини та С. Наталія Маціна – Польща та сестри служебниці з різних країн. Від Згромадження Сестер Святого Обручника Йосифа у моліннях брали участь с. Єлисавета Бігун – Генеральна Настоятелька, с. Василія Дільна, Головна вікарія, с. Стефанія Марко, Головна дорадниця та с. Вероніка Мирка, Головна вікарія канадійської Провінції та сестри, які прибули з України та Польщі (Краків, Вроцлав, Перемишль).

Після Святої Літургії до вірних звернулися Генеральні настоятельки обох Згромаджень, які подякували за спільну молитву, яка об`єднала всіх у благодаренні за видатну постать духовного отця Слуги Божого Кирила Селецького. С. Софія Лебедович, Генеральна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії просила присутніх молитися за прославу отця Кирила та заохотила сестер жити духом святого співзасновника. С. Єлисавета Бігун, Генеральна Настоятелька Згромадження сестер Святого Йосифа подарувала для Перемисько-Варшавської Митрополії, на руки Високопреосвященного Архиєпископа-емерита Івана Мартиняка, пам’ятну медаль видану з нагоди 100 –річчя з дня смерті Слуги Божого о. Кирила Селецького.

Після спільної молитви та трапези сестри обох Згромаджень здійснили паломництво до чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці «Милосердя Двері» у м. Ярославі.

На завершення дня у Реколекційному Центрі Преподобної Матері Йосафати сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у Перемишлі сестри обох Згромаджень провели спільний духовний вечір із  о. Кирилом Селецьким.

 В рамках відзначення 100-річчя переходу до вічності о. Кирила, .3 вересня святкування продовжилося  конференцією, яка висвітлювала   духовну велич харизму Слуги Божого о. Кирила Селецького