Відзначення 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького має представити Митрополита як постать національного значення, - В'ячеслав Кириленко
  • Втр, 05/05/2015 - 19:25

У Міністерстві культури під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В’ячеслава Кириленка відбулося перше засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Української Греко-Католицької церкви Андрея Шептицького.

30 квітня Уряд затвердив підготовлене Міністерством культури розпорядження про формування оргкомітету та План офіційних заходів на загальнонаціональному та регіональному рівнях, які відбуватимуться протягом 2015 року.

У ході обговорення В’ячеслав Кириленко наголосив: «Зміст та формат урочистостей з нагоди ювілейної дати мають представити Андрея Шептицького як загальнонаціональну історичну постать, сприяти подоланню сформованого радянською пропагандою стереотипного сприйняття особи Митрополита».

Таким чином, основним заходом програми урочистостей має стати  академія у Національній опері України у листопаді 2015 року. У Києві, відповідно до затвердженого Урядом Плану, має бути встановлена меморіальна дошка на честь Андрея Шептицького на Будинку вчителя – у тодішньому приміщенні Центральної ради. Важливу роль у переосмисленні історичної ролі Шептицького мають зіграти демонстрація документальних, науково-популярних та художніх фільмів, поширення науково-популярного ілюстрованого видання про життя митрополита через мережу бібліотек та навчальних закладів. Протягом року у Львівській та іншій областях відбуватимуться наукові, культурні, громадські заходи; всеукраїнську програму заходів продовжить і УГКЦ, яка розпочала Рік Андрея Шептицького з листопада 2014 року.

Також В’ячеслав Кириленко наголосив на важливості провести урочисті заходи для українських громад УГКЦ за кордоном.

Представники УГКЦ Йосиф (Мілян) - єпископ-помічник Київської архиєпархії та Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ зауважили, що Митрополит Андрей був не лише видатним церковним провідником, але і громадським діячем, підтримував українську культуру і освіту. «Відзначення 150-річчя від дня народження на державному рівні має відкрити багатогранність особистості Митрополита. Сама увага держави свідчить про те, що церква відіграє важливу роль не лише у духовному, але і у суспільному відродженні України», - сказав владика Богдан.

Для оперативного планування урочистих заходів Міністерство культури сформує робочу групу у складі представників Київської міської та обласних державних адміністрацій, представників УГКЦ, громадськості, інших міністерств.