Відзначення Міжнародного дня онкохворої дитини в Івано-Франківській дитячій клінічній лікарні
  • Птн, 16/02/2018 - 14:35

Кожного року 15 лютого відзначають міжнародний день дитини, хворої на рак. Насамперед ця дата відзначається організаціями-членами Міжнародної конфедерації батьків онкохворих дітей, а з 2003 року – і в Україні.

Щороку у 175 тисяч дітей по всьому світі діагностують рак. В Україні – 1000-1200 нових випадків злоякісних новоутворень.

Станом на 1 січня 2018-ого року у дитячого гематолога в Івано-Франківську під наглядом перебувають 93 дитини, а в онколога – 138. Заступниця головного лікаря ОДКЛ Лідія Матвіїв розповіла, що п’ять років тому в лікарні відкрили онкогематолонічне відділення. Щорічно через нього проходить понад 5 сотень пацієнтів.

“Склалися стереотипи, що онкозахворювання у дітей – це вирок. Але при сучасних методах лікування, які є в нашій клініці, ми бачимо хороші результати. 80-90% дітей, які пройшли лікування мають шанс на одужання”,  – сказала лікарка.

Успіх лікування залежить від своєчасної діагностики. Батьки мають бути уважними і пильними до своїх дітей. Якщо діти занедбані, приходять на пізніх стадіях, то вилікувати їх складніше”, – додала Матвіїв. Насторожити мають такі симптоми, як кволість, блідість, синці та пухлини на тілі, болі в кінцівках, втрата апетиту.

Уже традиційно напередодні відзначення Міжнародного дня онкохворої  дитини, 14 лютого 2017 р. у відділенні онкогематології ОДКЛ відбувся молебень, який відслужили о. Руслан П’яста – голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоровя, о. Юрій Стрільців – капелан лікарні та семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії. У часі Молебня, о. Руслан П’яста звернувся до хворих дітей, батьків, медперсоналу із духовним словом підтримки та запевненням молитви за зцілення хворих діток. Опісля відбулося помазання єлеєм, усіх хворих дітей відділення онкогематології. А семінаристи порадували прекрасним співом колядок.

З вітальним словом до хворих діток та їх батьків також звернулася Завідувачка відділення з онкогематології Алла Іваненко.

Пресс-служба

Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я