В’єтнам: 155 католицьким учням відмовлено у відвідуванні школи
  • Чтв, 05/03/2015 - 13:20

Протягом півроку влада комуни Киань (провінція Хатінь) забороняла групі молодих католиків ходити до школи, порушуючи тим самим право на освіту, закріплене у Конституції В’єтнаму.

У вересні минулого року голова місцевої спільноти (комуни) повідомив їхні сім’ї, що вони не мають права на доступ до освіти (початкової та середньої) у 2014/15 навчальному році. Прізвища цих дітей, хлопчиків і дівчаток віком від 4 до 15 років, виявилися відсутніми у шкільних списках. На початок березня становище не змінилося.

Учні, які не з власної волі опинилися без освіти, належать до парафії Донг’єн. Їхні батьки отримали повідомлення від глави комуни Киань, що їхні діти були зареєстровані в освітній системі поселення за 30 км від Киань, де вони раніше подавали документи.

Місцеві католицькі сім’ї перебували у конфлікті з комуністичними властями з 2012 року, коли нове керівництво комуни Донг’єн звеліло тисячам сімей однойменної парафії переселитися в інший адміністративний регіон, створений владою. Минуло три роки, і 810 осіб виконали розпорядження властей, перебираючись до нового місця проживання. Тим не менше, група зі 150 осіб вирішила кинути виклик сваволі властей, залишаючись у своїх домівках. Дехто з членів місцевої католицької спільноти пояснив це так, що вони тут живуть з діда-прадіда, належать до тутешньої громади і релігійної спільноти, а крім того, допомога на переселення сміховинно низька, а надані владою будинки для переселенців — низької якості та гігієни, у місцевості, проблемній з погляду освіти і працевлаштування. Їм було проти чого протестувати.

Діти й підлітки, втягнуті в цей земельно-адміністративний спір, стають мимовільними жертвами, бо цей навчальний рік вони фактично вже втратили. Свій сум і жаль висловив і директор місцевої школи, який наклав заборону на відвідування школи «неохоче», під тиском властей: «Це хороші діти. Але наказ влади змусив мене підписати таке різке рішення».

Земельні «перепланування» у В’єтнамі, з примусовим переселенням, уже викликали не одне засудження з боку Католицької Церкви В’єтнаму, як і лідерів провідних світових фінансових інституцій, як маловиправдані зміни, що провадять до зубожіння регіонів. Це не тільки правове і конституційне питання — це діяльність властей, яка призводить до уповільнення економічного розвитку країни. За три роки цієї політики зареєстровано 700 судових спорів, більшість яких стосувалася питань компенсації за переїзд. За даними Всесвітнього банку, від 2001 по 2010 рік у В’єтнамі близько 1 млн. га сільськогосподарських земель перепризначено для іншого використання; земельні спори за два останні роки загальмували 80 інфраструктурних проектів, фінансованих Азіатським банком розвитку (Asian Development Bank) на суму близько 9 млрд. доларів.