В’єтнам: Церква святкує 30-річчя канонізації 117 мучеників
  • Птн, 22/06/2018 - 15:41

Під час урочистої Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані 19 червня 1988 року, святий Папа Іван Павло ІІ представив усій вселенській Церкві «чистоту та силу надзвичайного свідчення» 117 в’єтнамських блаженних мучеників, вбитих з ненависті до віри в період між 1745 та 1862 роками, проголосивши їх святими.

Через тридцять років після цієї події, Церква у В’єтнамі започаткувала спеціальний Ювілей, відкривши його трьома Святими Месами в місцях, особливо значущих для історії Церкви в країні. Святкування триватимуть до 24 листопада – дня літургійного спомину 117 В’єтнамських мучеників.

Три святині й дух святкувань

Урочисте відкриття Ювілею відбулося 19 червня 2018 року. Євхаристійні богослуження з цієї нагоди були відслужені в малій базиліці Непорочного Зачаття в Кьєнхе, на батьківщині двох братів-мучеників, у відпустовому центрі Пресвятої Богородиці в Куанґчі, де Пречиста Діва 200 років тому явилася кільком втікачам від переслідувань, та в паломницькому центрі «Бадзонґ» в провінції Тьєнзянґ, батьківщині тисяч мучеників, вбитих за віру у XVIII й XIX століттях.

Метою Ювілею, як зазначив архиєпископ Жозеф Нґуєн Чи Лінь, Митрополит Хює та Голова Єпископської Конференції В’єтнаму, є «жити духом мучеників» як свідків Бога та Євангелія. Ієрарх також заохотив вірних «відвідувати тих, хто переживає труднощі, хворих, в’язнів, похилих віком і самотніх», переживаючи це як «частину паломництва до Христа».

Історія свідчення віри В’єтнамських мучеників

Беатифіковані при різних нагодах різними Папами: 64 – Папою Левом ХІІІ в 1900 році, 28 – святим Пієм Х в 1906-му та 1909-му, 25 – Пієм ХІІ в 1951-му, проголошені святими Іваном Павлом ІІ вісім єпископів, 50 священиків та 59 мирян, становлять лише незначну частину християн, переслідуваних за віру та вбитих протягом трьох століть.

Репресії проти вірних розпочалися з моменту приходу християнства на ці землі в XVI столітті, загострюючись після едиктів тогочасних володарів. Але найжорстокіші переслідування вибухнули за панування останньої правлячої династії Нґуєн, коли були вбиті понад 300 тисяч католиків. Страждання В’єтнамської Церкви тривають до сьогодні, але вірні черпають сили із того свідчення, про яке 30 років тому говорив святий Іван Павло ІІ.