В'єтнам: монастирське життя приваблює молодь
  • Пон, 27/01/2020 - 11:17

У В'єтнамі монастирське життя приваблює молодь. Тільки в одному  цистерціанському абатстві Матері Божої Функ-Сон 80 новиків і послушників.

Абатство розташоване за 70 км на південь від міста Хошімін (колишній Сайгон). Разом з новиками там проживають 220 монахів. Як пояснює один з місцевих цистерціанців, монастирське життя приваблює молодь, оскільки воно міцно вписане в старі буддійські та даоські традиції, серед яких вони виросли. Крім того, рішення вступити до монастиря визначається також важким минулим, переслідуванням, що заохочує до вибору радикального способу життя.

Монахи в монастирі є самодостатні. Вони обробляють поля, садять лікарські рослини, піклуються про повсякденні справи: кухню, пральню, прибирання. Частину зібраного врожаю монахи віддають бідним. Однак їхнє основне завдання – це молитва та навчання. Поруч з монастирем є також будівля для людей, які хочуть в монашій атмосфері провести реколекції.

Наразі у В'єтнамі є 9 цистерціанських чоловічих абатств та 3 жіночих. За статистикою 2015 року, в них проживало 1002 монахи та 244 монахині.