В'єтнам: у день 50-річчя з дня вбивства президента першої республіки на його могилі відслужена Літургія
  • Срд, 06/11/2013 - 11:48

Католицька громада В'єтнаму відзначила 50-ту річницю вбивства президента першої Республіки В'єтнам Жан-Батіста Зьєма. Разом зі своїм братом Жаком Нго Дінь Нху він був убитий 2 листопада 1963р. під час державного перевороту.

Літургія на могилі президента стала першим публічним заходом у його пам'ять з 1975 року, коли південний В'єтнам був об'єднаний з північним.

Поминальна Літургія була здійснена на кладовищі Мак Дінь Чі, де похований сам президент і його родичі. У богослужінні взяли участь близько 50 осіб, в тому числі багато священиків, які приїхали з різних регіонів В'єтнаму, повідомляє агентство «Eglises d'Asie».

Жан-Батіст Нго Дінь Зьєм народився у 1901 році в сім'ї мандаринів-католиків. Він зробив блискучу політичну кар'єру, постійно відстоюючи принципи патріотизму, націоналізму і непохитності. Для багатьох в'єтнамців - особливо для католиків - він представляв реальну альтернативу комуністичним ідеям Хо Ши Міна.

У 1954 році - після того як відповідно до Женевських угод В'єтнам був розділений на дві держави - Нго Дінь Зьєм став президентом Республіки В'єтнам. Для американців, які прийшли до В'єтнаму, щоб вести війну з північчю країни, він був «важким» союзником,  який постійно відстоював суверенітет своєї держави.

У листопаді 1963 року група в'єтнамських генералів здійснила військовий переворот. 2 листопада глава держави і його брат виїхали з президентського палацу на Літургію. Вийшовши з церкви, вони були схоплені військовими, кинуті в бронетранспортер і вбиті.

За матеріалами www.blagovest-info.ru