«Виховувати у красі зустрічі з Господом Христом»
  • Птн, 11/07/2014 - 10:58

Виховувати у красі зустрічі з Господом Христом є правдивою «педагогією покликання до святості». Такі слова папи Франциска є чудовим синтезом праці Європейської Конференції Покликання, яка проводилась у Варшаві (Польща) з 3 по 6 липня 2014 року.

Виклики сучасного суспільства та пошуки відповідей на них з боку Церкви стали причиною заходу і відобразилися вже у самій назві Конференції.

Зустріч під назвою «Христоцентричне виховання задля служіння покликанню сьогодні: «Плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі (Фил 2,5), організована була Європейською Службою Покликання (European Vocation Service) та Комісією CCEE (Ради Єпископських Конференцій Європи) щодо Покликань. Участь у Конференції взяли єпископи, відповідальні особи за пасторальну працю щодо покликань, делегати єпископських Конференцій в Європі та релігійних Конгрегацій із 18 європейських країн (Албанія, Австрія, Бельгія, Англія та Уельс, Хорватія, Франція, Німеччина, Ірландія, Італія, Литва, Польща, Португалія, Чехія, Румунія, Словакія, Словенія, Іспанія, Угорщина), делегат із Сполучених Штатів Америки, серед яких 5 єпископів та понад 30 священиків.

Конференцію, яка відбувалася у Великій Семінарії Варшавсько-Празької дієцезії, провадив монс. Оскар Кантоні, президент Комісії CCEE щодо Покликань . Зосереджена праця була на христоцентричному вихованні служіння покликанням у сучасному контексті культурного та соціального європейського континенту. У часі відкриття заходу монс. Кантоні зазначив: «Ми маємо сміливе завдання допомагати молоді віднаходити стан слухання, в якому може «огорнути» голос Господа, без можливості бути пошкодженим багатьма іншими голосами».

Поміж іншими представленнями та виступами, була запропонована монс. Патроном Вонгом, секретарем Конгрегації у справах Духовенства, важлива тема християнського життя: «Ми щоденно втрачаємо Христа у множинності речей, над якими клопочемось. Тому важливо є відновити із тривалістю Його центральне місце».

У свою чергу монс. Марек Соларчик, делегат Єпископської Конференції Польщі у справах покликання розповів про процес формації семінаристів у Польщі, в часі комуністичного режиму з 1946 по 1989 роки у світлі документів Інституту Національної Пам’яті, звертаючи увагу на часи відкритої боротьби атеїстичного режиму проти Церкви. Інший доповідач, директор католицької польської школи о. Тадеуш Ручинський, проілюстрував присутнім наявну сьогоднішню ситуацію серед молоді і труднощі щодо внутрішнього прийняття голосу Божого, оскільки уражені впливом шумних субкультур без християнського наповнення. Також він зауважив: «Для того, щоб донести Бога до молоді, необхідно навчити їх слухати та наблизити їх до практики мовчанки, тому що у мовчанні промовляє Бог, від середини людського серця».

Для учасників Конференції проведення заходу послужило також нагодою для презентації ініціатив покликання, які реалізовані та впроваджуються у різних країнах представників Варшавської зустрічі. Особливими стали пропозиції кількох учасників, а саме із Польщі, Франції та Португалії щодо пасторальних ініціатив покликання у цих країнах.

Щоденна Літургія, молитва Часів, особиста молитва були інтегральними складовими програми Конференції. Учасники кількаденних робочих засідань також здійснили молитовне посіщення гробу блаженного Єжи Попелюшка, священика Варшави, який помер, сповідуючи християнську віру як капелан руху «Солідарність» у комуністичні часи в Польщі.

Наступна Європейська Конференція Покликання відбудеться у Празі (Чехія) від 6 по 9 липня 2015 року.