Вийде перша в історії Церкви енцикліка, написана двома Папами
  • Птн, 14/06/2013 - 09:47

Папа Франциск оголосив у четвер, що незабаром вийде енцикліка, яка – як він сказав, – написана «в чотири руки» з Бенедиктом XVI. Так Святіший Отець підтвердив попередню інформацію, що докінчить документ, який розпочав писати його попередник.

 

У своїй промові до Секретаріату Синоду єпископів Франциск сказав: «Тепер вийде енцикліка, яка написана, як кажуть, «в чотири руки». Її розпочав Папа Бенедикт XVI і передав її мені».

 

«Це сильний документ», – сказав Папа. Він додав, що енцикліка, яку розпочав його попередник, і передав йому, це «велика справа».

 

Дата публікації першої в історії Церкви енцикліки, написаної двома Святішими Отцями, поки що не відома.

 

Ще в травні неофіційно повідомили, що Папа Франциск взяв на себе завдання дописати енцикліку Бенедикта XVI. Попередній Папа працював над нею останні роки. І навіть до історичного зречення Йозефа Рацінгера Ватикан вже оголосив, що енцикліка Бенедикта XVI про  віру з’явиться друком цього року. Її публікація мала стати частиною святкування Року Віри.

 

Нинішня ситуація є результатом безпрецедентних подій, які сталися у Ватикані після відставки Папи в лютому і вибору його наступника. Бенедикт XVI, як Папа-емерит, вже не може видати енцикліку, яка є частиною вчення Церкви.

 

Тому наприкінці травня Ватикан оголосив, що Франциск «перебрав проект Папи Бенедикта XVI».

 

Неофіційно відомо, що Папа Рацінгер передав своєму наступникові майже готовий документ. Бенедикт XVI не встиг закінчити його якраз перед зреченням.

 

За непідтвердженими даними, ця енцикліка зосереджена на смерті та воскресінні Ісуса як  основних елементах християнської віри і її ролі у сучасному світі та суспільстві.

 

Деякі ватиканісти заздалегідь не виключали, що під час роботи над текстом Франциск буде консультуватися зі своїм попередником, по-перше, як з досвідченим богословом. Ці припущення отримали ґрунт, коли виявилось, що останнім часом теперішній Папа контактує з Бенедиктом XVI, який живе в будівлі давнього монастиря у Садах Ватикану. Все вказує на те, що вони іноді зустрічаються, – повідомляє агенція Ansa.

 

Упродовж тривалого часу коментатори говорили про енцикліку, написану «в чотири руки», що у четвер підтвердив і сам Папа.

 

Франциск також повідомив, що у листопаді, перед закінченням Року Віри, оприлюднить адгортацію на тему євангелізації, яку вже почав писати.

За матеріалами: http://info.wiara.pl