Викладач УКУ вважає, що причиною радикалізації польської позиції по Волині серед іншого є і католики
  • Нед, 31/07/2016 - 14:37

У своєму інтерв’ю виданню «Zbruč» викладач УКУ Ярослав Грицак заявив, що однією з причин того, що польське суспільство змінило свою позицію у питанні Волинської різанини є і «католики, які бояться секулярного Заходу».

Окрім цього Грицак звинуватив українського історика Володимир В’ятровича у цинізмі та завдаванні шкоди українському суспільству: 

«Українці теж отруєні історією. Тільки що після Євромайдану здавалося, що українське суспільство поставиться до свого минулого більш відповідально. На жаль, цього не сталося. І відповідальніть тут несе Інститут національної памяті на чолі з нашим земляком Вятровичем. При чому тут мова йде не про декомунізацію чи про відкривання кадебістських архівів — тут Вятрович робить добру роботу — а про поступове, повзуче просування тої версії історії, за якою Бандера був національним героєм, а Волинська різня не була різнею, а просто актом українсько-польської війни, а на «війні, як на війні». Йдеться про просування абсолютно безкритичного ставлення до минулого — тобто то саме, що робить польська влада: «ми, українці, нікого не ображали — натомісіть усі ображали нас». Тут Вятрович наробив великої шкоди — а тепер наївно чи цинічно питає: а що пішло не так?».

Дісталось від Грицака і теперішній польські владі, яку він порівняв з Януковичем. 

Окрім цього, у коментарі для «Новое время» Грицак звинуватив УГКЦ у зриві акту українсько-польського примирення у 2013р.: «Але через 10 років, влітку 2013‑го, коли ми намагалися повторити той самий сценарій на польських і українських могилах на Волині, формула "прощаємо і просимо прощення" не спрацювала. Ці слова застрягли в горлі і українців, і поляків, включно з ієрархами римсько-католицької, греко-католицької та православної церков». Також Грицак заявив, що вважає дії ОУН-УПА геноцидними.

Варто зазначити, що саме Католицька Церква у Польщі та УГКЦ є одними з основних «агітаторів» за українсько-польське примирення про що свідчить і виступ Глави Конференції католицьких єпископів Польщі на нещодавній Загльноукраїнській прощі до Зарваниці, а також постійна позиція єпископату УГКЦ.