Виклики, які стоять перед богопосвяченим життям, очима Папи Франциска
  • Срд, 04/12/2013 - 21:13

Як ми вже згадували, минулого тижня у Римі відбувалася 82-га Генеральна Асамблея Спілки Генеральних Настоятелів, основною темою якої були виклики, які перед провідниками чернечих спільнот ставить навчання та приклад Папи Франциска. У п’ятницю, 29 листопада 2013 р., Святіший Отець прийняв настоятелів у Ватикані, спілкуючись з ними майже три години, без заздалегідь приготованої промови, відповідаючи на їхні запитання.

Як читаємо у повідомленні про цю зустріч, перша частина питань стосувалася ідентичності та місії богопосвяченого життя. У цьому контексті Папа зазначив, що радикальності вимагається від усіх християн, але богопосвячені особи покликані іти за Господом особливим чином, тобто, бути пророчим знаком, особами, здатними розбудити світ. Бог кличе виходити з власних «гніздечок» та йти назустріч світові.

Щодо ситуації з покликаннями, то Святіший Отець підкреслив, що існують «молоді Церкви», які приносять нові плоди, що вимагає переосмислити поняття інкультурації харизми. За його словами, Церква повинна просити прощення та соромитися апостольських поразок, спричинених непорозуміннями у цій сфері. Він додав, що міжкультурний діалог повинен спонукати впроваджувати до проводу чернечих інституцій представників різних культур, які представляють різні способи життя спільною харизмою.

Папа особливо наголосив на важливості формування, основними напрямками якого повинно бути духовне, інтелектуальне, спільнотне та апостольське формування. Завдяки щирому діалогові щодо кожного аспекту життя слід уникати будь-якого лицемірства чи клерикалізму. За словами Глави Католицької Церкви, завданням є «сформувати богопосвячених осіб, які мають лагідне, а не кисле, немов оцет, серце». Він також звернув увагу на те, що братерство є однією з найбільших приваблюючих сил. Воно вимагає прийняття відмінностей та подолання конфліктів, і іноді нелегко ним жити. Але без нього спільнота не є плідною.

Деякі питання стосувалися взаємин між ченцями та місцевими Церквами, у яких вони служать, щодо чого Святіший Отець зауважив, що він з особистого досвіду знає про проблеми, які можуть виникати. «Ми, єпископи, – сказав він, – повинні зрозуміти, що богопосвячені особи не є допоміжним матеріалом, але дарами, які збагачують дієцезію».

Говорячи про місію богопосвячених осіб, Папа наголосив на тому, що її слід визначати на основі харизми спільноти. Серед пріоритетних – виклики, пов’язані з вихованням, яке означає передавати знання, вміння та цінності. «Через це слід передавати віру, – зазначив він. – Вихователь повинен відповідати рівневі осіб, яких навчає, та запитувати себе про те, як звіщати Ісуса Христа поколінню, яке змінюється».

Наприкінці зустрічі Святіший Отець повідомив присутнім, що 2015 рік у Католицькій Церкві буде присвячений богопосвяченому життю.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va