Виконавчий директор Mozilla подав у відставку через неприйняття одностатевих шлюбів
  • Суб, 05/04/2014 - 00:21

Виконавчий директор компанії Mozilla Брендан Айк подав у відставку після скандалу у зв'язку з його неприйняттям одностатевих шлюбів.

Найпопулярнішим продуктом Mozilla є браузер Firefox, яким користуються майже півмільярда людей у всьому світі.

Айк, який є одним із засновників компанії й творцем мови програмування JavaScript, був призначений на свій пост в кінці березня нинішнього року.

Повідомляється, що йому довелося також покинути раду директорів Mozilla Foundation - некомерційної організації, що володіє Mozilla Corporation.

У 2008 році Айк зробив пожертву на тисячу доларів на підтримку поправки в каліфорнійське законодавство, відомої як "Пропозиція 8".

Ця поправка визначала шлюб як союз між чоловіком і жінкою і розглядалася ЛГБТ-спільнотою як перешкода легалізації одностатевих шлюбів.

Спочатку поправка була прийнята, однак в 2013 році вона була скасована Верховним судом США.

Дізнавшись 24 березня про призначення Айка на пост виконавчого директора Mozilla, гей-активісти розгорнули активну компанію протесту в інтернеті.

Наприклад, заходячи на популярний в США сайт знайомств OkCupid, користувачі браузера Mozilla Firefox отримували попередження такого змісту: "Новий виконавчий директор компанії Mozilla Брендан Айк є противником рівноправності одностатевих пар. Тому ми вважаємо за краще, щоб наші користувачі не заходили на сайт OkCupid, використовуючи софт  Mozilla".

У соціальних мережах з'явилася безліч гнівних коментарів, почався збір підписів з вимогою відставки Айка.
Відразу після призначення Айка на керівний пост троє членів ради директорів компанії подали у відставку, проте представники Mozilla наполягали, що ці події ніяк не пов'язані між собою.

Спочатку керівництво компанії Mozilla захищало призначення Айка, однак потім під тиском громадськості змінило свою точку зору. В результаті голова правління Мітчелл Бейкер була вимушена принести вибачення ЛГБТ-спільноті.

За матеріалами www.bbc.co.uk