Викрадений півтора роки тому священик — на свободі!
  • Втр, 12/09/2017 - 18:21

Отця Тома Ужунналіла викрали 4 березня 2016 року в Адені. Це друге за розмірами місто у Ємені.

Викрадення сталося під час нападу озброєних терористів на Дім опіки для самотніх і хворих, який провадили Сестри Місіонерки Любові (сестри Матері Терези). Отець Том, салезіанець, служив там капеланом.

Як повідомляють інформаційні аґенції (AFP з посиланням на ONA), властям Оману вдалося звільнити о. Тома, за якого віруючих так довго просили молитися.

Викрадачі, найімовірніше, пов’язані з так званою Ісламською державою. Під час атаки на Дім калькуток вони застрелили чотирьох сестер і 12 інших осіб, переважно мусульман, та викрали християнського священика.

У Великий Тиждень з’явилася в інтернеті інформація, що викрадачі піддають о. Тома тортурам, а потім розіпнуть його і так уб’ють. Ритуальне вбивство планувалося на Велику П’ятницю, коли християни споминають спасительну смерть Господа Ісуса на хресті. Як виявилося пізніше, то були тільки безпідставні плітки.

У травні єпископ Пол Гіндер OFM Cap, Апостольський вікарій Саудівської Аравії, запевнював, що священик не тільки живий, але й цілком добре почувається. Єпископ Гіндер, якому підпорядковуються єменські католики, посилався на індійські церковні джерела. Однак додавав, що доля салезіанця непевна.

Постійно тривали старання, які мали привести до звільнення священика. Сушма Сварай, міністр закордонних справ Індії, запевняв, що «чиняться зусилля», аби відібрати о. Тома у напасників. Церковна влада, однак, була набагато стриманіша у коментуванні цієї ситуації. Офіційно публікувалися тільки заклики про якомога швидше вирішення справи священика, викраденого найімовірніше джихадистами.

Згодом у медіях з’явилося відеозвернення самого салезіанця, дуже худого і зарослого, що викликало чергову хвилю домислів та пліток про долю викраденого. Фотографія, однак, могла бути сфальшованою, на що вказували як співбрати о. Тома у згромадженні, так і запрошені експерти з міністерства внутрішніх справ Індії.

Також єпископ Гіндер, коментуючи долю викраденого ченця, ствердив, що «ми не маємо жодної підтвердженої інформації. А те, що знаємо, не знаходить підтвердження». При цьому він додав, що за п’ять місяців після викрадення нікому не вдалося вийти на безпосередній контакт з о. Томом, через що не було певності, чи з ним усе добре.

На початку серпня міністр Сварай запевнив родичів о. Тома, що індійський уряд надалі робить усе можливе для його звільнення. Своєю чергою, салезіанці заявляли, щоб не полишати увагою справу о. Тома. Зрештою, не лише його, але й усіх переслідуваних християн, чого не бракує в різних частинах світу.