Викраденого нігерійського священника звільнили
  • Срд, 19/02/2020 - 17:35

Викрадачі звільнили о. Ніколаса Обоа, якого викрали минулого тижня кілька озброєних чоловіків, – поінформував речник нігерійської єпархії Уромі. Він також подякував усім за молитву та пам’ять про священника. Єпархія не оприлюднила детальної інформації про звільнення священника. Нігерійські ЗМІ лише повідомляли, що одночасно викрали кількох дітей. Їхній стан та обставини викрадення ще не відомі.

Це ще один випадок із серії викрадень і вбивств християн, які нещодавно відбулися в Нігерії. Злочинцями в основному є ісламісти з терористичної організації «Боко Харам». «Нас регулярно і навмисно вбивають терористи. Тут для нас більше немає гарантії життя та власності», – сказав єпископ Павлін Езеокафор з єпархії Авка на півдні Нігерії.

Він закликав створити державні органи безпеки для припинення хвилі насильства. «У деяких штатах поліція виконує свої обов'язки, а в інших – ні», – зазначив він. Двох священників з його єпархії викрали в штаті Ондо та врятували саме завдяки діям державних служб. «Завдяки добре функціонуючій поліції там є відносно безпечно», – пояснив єрарх.

На похороні викраденого і згодом убитого семінариста в штаті Кадуна, на північному заході Нігерії, єпископ Метью Куках, ординарій Сокото, висловився проти президента Мухаммеда Бухарі, який під час виборчої кампанії пообіцяв відновити безпеку в країні. За словами єрарха, він не тільки не виконав своєї обіцянки, але в результаті його політики поглибилися етнічний та релігійний поділи між північчю та півднем, що призвело до посилення насильства.

«Боко Харам» продовжує безкарно нападати на християн. Нещодавно вони скоїли підпали у штаті Борно. Загинули 30 осіб, серед яких вагітна мати та її дитина. Вони також знищили 18 транспортних засобів із продовольчими запасами для цього регіону. Наприкінці січня вони вбили 18-річного семінариста, якого викрали разом із трьома іншими семінаристами із будівлі семінарії. Хоча викрадених з ним чоловіків звільнили, одного з них жорстоко побили викрадачі, настільки, що його життю загрожує небезпека.

Також у січні пастора Лавана Андіма, керівника Нігерійської християнської асоціації, батька дев'яти дітей, обезголовила «Боко Харам». У відео, записаному після викрадення, він просить дружину та дітей не плакати і бути вдячним Богові за все. «Вони вбили його лише тому, що він був християнином», – сказав Архиєпископ Августин Обіора Акубезе, голова єпископату Нігерії.

Торік 26 грудня поширили відео, на якому видно страту 11 християн організацією «Боко Харам». Усіх їх обезголовили. Того ж дня терористи вбили наречену та її весільних гостей. Ісламісти зупинили машину, якою вони їхали, а потім усіх обезголовили.