Віктор I, папа, св.
  • Нед, 28/07/2013 - 00:06

Віктор I (189-199) Папа, св.

Віктор І був сином Фелікса, походив з імператорської римської Африки. За понтифікату Віктора І зріс авторитет Римського єпископа, з огляду на спадкоємність, яку пропагував Іриней (140─202), єпископ Ліонський, що й склав список імен римських єпископів, починаючи від Святого Петра.

Був першим папою, рідною мовою якого була латинська. Намагався запровадити спільне святкування Великодня у першу неділю після 14-го дня місяця Нісана. Оскільки не всі церкви хотіли цьому підпорядковуватись, папа погрозив їм екскомунікою. Одним із найголосніших його критиків був Іриней Ліонський, котрий вислав до Риму лист, в якому гострими словами скритикував папу Віктора І.

Віктор І був першим папою, котрий мав контакти з двором цезаря. Завдяки цьому йому вдалося звільнити із неволі християн, засуджених на працю в копальнях Сардинії.

Саме він визначив, що за особливих і крайніх обставин для хрещення можна використовувати звичайну неосвячену воду.

У 196 році за поширення єретичної течії адопціонізму екскомунікував Теодора Візантійського, а також письменника-гностика Флоріана.

За часів його понтифікату все частіше в літургії почали використовувати латинську мову. Святий Іриней склав список єпископів Риму від Св. Петра і пропагував принцип апостольського наступництва. Його часто критикували через його походження, а також через його рішення. Навернений юрист Тертуліан вперше обгрунтував примат єпископів Риму обітницею, яку Христос дав Св. Петрові: «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв'яжеш, те буде зв'язане на небі; і те, що ти на землі розв'яжеш, те буде розв'язане й на небі» (Мт. 16,18-19).

Папа Віктор І помер у Римі.

Церква вшановує Святого Віктора І у літургії 28 липня.