«Він любив життя і неодноразово любов’ю перемагав смерть», – владика Володимир (Груца) в часі V Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ у Перемишлянах
  • Срд, 01/06/2016 - 22:26

1 червня 2016 року, відбулася V Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян на Львівщині. Близько 500 священиків, які прибули на прощу з території цілої України, найперше помолилися молебень до блаженного священномученика Омеляна Ковча - покровителя душпастирів УГКЦ, у храмі святого Миколая, в якому блаженний Омелян здійснював своє служіння. Потім, усі процесійно перейшли до пам’ятника блаженному, де був зачитаний укладений ним іспит сумління, а відтак, до присутніх звернувся зі словом Преосвященний владика Тарас (Сеньків), єпарх Стрийський.

Після цього у храмі святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку цьогоріч очолив Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), архиєпископ і митрополит Львівський. Архиєрею співслужили: владика Тарас (Сеньків), владика Богдан (Манишин), єпископ-помічник Стрийської єпархії, владика Василій (Тучапець), екзарх Харківський, владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський і владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівський, а також присутні на прощі священнослужителі.

Після прочитання євангельського уривку до присутніх з проповіддю звернувся Преосвященний владика Володимир (Груца), який роздумував про суть священичого служіння та виклики, які ставить перед духовним провідником суспільство.

Розглядаючи тернистий та жертовний шлях блаженного о. Омеляна, єпископ представив цінність служіння священномученика для спасіння людських душ, який завжди невтомно, навіть не зважаючи на страх перед смертю, ревно змагав у цій справі. «Він любив життя і неодноразово любов’ю перемагав смерть», - додав Архиєрей.

«Мученицька смерть є коронуванням цілого його життя», - сказав проповідник, ставлячи за приклад постать о. Омеляна, протиставляючи його спосіб життя принципам і нормам, які диктує світ сучасній людині.

А, відзначаючи важливість пам’яті бл. свщмч. Омеляна Ковча через літургійну молитву і прощу духовенства, владика Володимир закликав застановитися над кількома простими засадами його служіння, які стали запорукою його ж вічного життя і слави: «о. Омелян дарував Богові свій час, години, дні, роки, даючи людям змогу зустрітися з Богом і сам виходив Йому назустріч. Земні блага не займали перше місці у його житті і він не був прив’язаний до місця чи людей. А також, він товаришував з Богом і приводив до Нього інших», - сказав єпископ, підкресливши, що «о. Омелян став учасником вічної Пасхи, бо таким було його земне життя».

Після Святої Літургії владика Тарас, подякував митпрополитові Ігору, присутнім єпископам та священикам за участь у прощі.

Нагадаємо, що 24 квітня 2009 року, блаженний священномученик Омелян Ковч був проголошений покровителем душпастирів УГКЦ, а перша Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян відбулася у 2012 році.