«Він міг розмовляти з малятком і з президентом», — владика Теодор про Блаженнішого Любомира (Гузара)
  • Чтв, 31/05/2018 - 09:47

30 травня Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор (Мартинюк) благословив відкриття виставки, присвяченої світлій пам’яті Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Любомира (Гузара). Експозицію встановлено в державному архіві Тернопільської області (вул. Сагайдачного, Тернопіль). До неї увійшли світлини, документи, книги, речі, пов’язані з життям владики Любомира.

«Від зберіг властивість галицького інтелігента та був особою великої культури, — зазначив владика Теодор, згадуючи життя Блаженнішого Любомира, — оцю якість у собі він зберіг аж до смерті». Архиєрей відзначив велику освіченість покійного Глави УГКЦ, знання мов, високі богословські студії, «що дало йому можливість говорити про Церкву та Україну у вищих колах світу».

«Він мав особливо рису: міг розмовляти з малятком і з президентом, він зі всіма знаходив спільну мову, його розуміли бідні і його розуміли багаті, він кожного разу міг казати правду, він її ніколи не боявся – він був дипломатом», — підсумував єпископ Теодор.

Відеозапис промови владики Теодора:

Вкінці владика презентував особливий експонат виставки: архиєрейський посох Блаженнішого Любомира. Відтак подякував організаторам та висловив сподівання на співпрацю, щоб більше тернополян могли глибше відкрити постать Блаженнішого Любомира.

Захід був присвячений першим роковинам відходу у вічність патріарха Любомира. Організовано виставку завдяки співпраці обласного архіву, Інституту національного відродження ім. Ігоря Ґерети та Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Завтра, 31 травня, о 8.15, в Архикатедарльному соборі УГКЦ Тернополя відбудуться заупокійні моління за блаженної пам’яті Блаженнішого Любомира, у яких візьме участь духовенство архиєпархії та велика кількість вірних.

www.tze.org.ua