«Він миттєво відповів: "Я б зрікся посту Патріарха"», – архиєпископ Станіслав Ґондецький про відповідь Патріарха Вартоломея
  • Нед, 22/05/2022 - 19:40

Римо-Католицька Церква в Польщі в особі її єпископів всіляко підтримує Україну і весь український народ у протистоянні російській агресії. Візит трьох католицьких архиєпископів Польщі до України у ці дні є виявом цієї підтримки – духовної і соціальної, ще одним проявом великої підтримки Польщі у ці важкі часи.

РКЦ в Польщі, як і Ватикан, також намагалася внести свою лепту в дипломатичні спроби припинення військової агресії: ці спроби, очікувано, потерпіли фіаско. Про це в програмі «Відкрита Церква» за участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава сказав голова Конференції католицьких єпископів Польщі і митрополит Познанський архиєпископ Станіслав Ґондецький. Його ексцеленція розповідає про це в контексті екуменічного діалогу останніх тижнів, поглиблення стосунків РКЦ в Польщі і з Церквами України – не лише Римо-Католицькою, а й УГКЦ та ПЦУ, та з Константинопольським Патріархатом.


Архиєпископ Станіслав Ґондецький і Вселенський патріарх Вартоломей у Варшаві, 29 березня 2022 року

«Коли я довідався, що Президент Польщі Анджей Дуда запросив Патріарха Вартоломея з Константинополя до Польщі і одночасно запросив мене, щоб я приєднався до запрошення, – розповідає архиєпископ Ґондецький, – і коли Вартоломей приїхав, я мав з ним 45-хвилинну зустріч – так, як із Папою: він надзвичайно цікава людина, дуже інтелігентна, дуже цікавиться світом, і Польщею зокрема. У програмі його візиту також була зустріч з українськими біженцями. Він приймав їх надзвичайно просто і сердечно. Потім ми зробили спільну заяву стосовно подій в Україні, він – зі свого боку, я – зі свого. Він віддавна відомий своїм засудом війни в Україні. Принагідно тут і видно різницю між православ’ям грецьким і православ’ям московським. Під час розмови я його запитав, що б він, як Патріарх Константинополя, зробив на місці Патріарха Кирила? І він миттєво відповів: "Я б зрікся посту Патріарха, бо те, що діється, не є в дусі Євангелія". Це дуже мені заімпонувало».

Про роль РКЦ в Польщі як переговорника з Москвою архиєпископ Станіслав Ґондецький розповідає як про етап у налагодженні діалогу між Церквами. Як і у випадку Папи Франциска, листування з Главою РПЦ Кирилом результатів не дало, лише вкотре показало той алгоритм, на який спирається росія у своїх діях: «...Наступним етапом стало скерування листа до керівництва Російської Православної Церкви, до Патріарха Кирила, у намірі України, властиво, двох листів. Першого листа було надіслано з проханням опам’ятати президента путіна і змінити те його рішення стосовно війни. А другий лист мав заохотити Патріарха, щоб він спонукав військових відступитися від виконання цього наміру атакувати Україну.

На перший лист я отримав відповідь від Кирила, за підписом митрополита Іларіона, котрий сповіщав, що, по-перше, суттю справи є нерозривність кровних зв’язків між Україною і росією, що ті народи неможливо розділити. А друга частина відповіді була скерована до єпископів Польщі – щоб вони схиляли польських політиків, аби вони припинили атакувати цей зв’язок і росію.

На другий реліз я вже відповіді не отримав, бо це вже був такий "крупнокаліберний" заклик, на мою думку, набагато вищого ступеня».

Пригадуємо, 17-20 травня 2022 року польські католицькі єпископи на чолі з головою Конференції єпископату Польщі здійснили візит в Україну. Метою візиту було засвідчити солідарність з Україною під час її оборонної війни з росією як із несправедливим агресором.

В межах візиту, 18 травня у Львові делегація польських єпископів відвідала архикатедральний собор Святого Юра, крипту собору та митрополичі палати Свято-Юрського комплексу і зустрілася з митрополитом Львівським УГКЦ Ігорем Возьняком. 19 травня вони відвідали столицю України, місто Київ, де, зокрема, зустрілися з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, а також Ірпінь та Бучу.