«Вінкентійська родина» святкує у Римі 400-річчя своєї харизми
  • Птн, 13/10/2017 - 14:43

Представники так званої «вінкентійської родини», що об’єднує понад 200 чернечих згромаджень та мирянських рухів, зібралися у Римі на міжнародний симпозіум, аби разом з Папою Франциском відсвяткувати 400-річчя зародження вінкентійської харизми та започаткувати спільну Кампанію посиленння чутливості до питань бідності. Представлення ініціативи відбулося у вівторок, 10 жовтня 2017 р., у Ватиканському прес-центрі.

Симпозіум, що зібрав понад 10 тисяч учасників із 100 країн світу, відбувається від 12 до 15 жовтня 2017 р., а його провідною думкою є Христові слова: «Я був чужинцем, а ви мене прийняли». В суботу, 14 жовтня 2017 р., передбачена зустріч зі Святішим Отцем, який нещодавно надіслав вінкентійцям окреме послання з нагоди Ювілейного року, в якому підкреслив важливість «креативності любові». А згадуючи про святого Вінсента де-Поль побажав: «нехай же його приклад спонукає нас знаходити простір для убогих, для нових бідних сьогодення, для надто численних бідних сьогодення, брати участь у їхніх думках та їхньому нещастю».

Організатори пояснюють, що завданням зустрічі в Римі є «глобалізувати милосердну любов». Але що це означає? Отець Джузеппе Каруллі зі Згромадження Місій, голова організаційного комітету, пояснив, що мова йде про досягнення трьох цілей. Насамперед, зібрати представників усієї «вінкентійської родини», що сьогодні поширена в усьому світі, об’єднавши 2 мільйони людей навколо тієї самої мети. Крім того, глобалізація любові вимагає посилення чутливості всього світу до проблем милосердя.

Особливу увагу вінкентійці присвячують явищу безпритульності, яке останнім часом значно зростає, вимагаючи спільно шукати відповідні рішення. З цією метою опрацьовано проект, в який послідовники харизми святого Вінсента де-Поль вкладають усі свої сили. Ініціатива триватиме до 2030 року.

«Мова йде про об’єднання зусиль на користь осіб без постійного місця проживання, які для нас представляють три великі дійсності: не лише безхатченки, які сплять на вулиці, але також біженці й мігранти, які не мають постійного пристановища. Існує також проблема нетрів, фавел, усіх тих, які не мають даху над головою, гідного цієї назви», – зазначив о. Каруллі. Цей проект, представлений у червні в Європейському Парламенті, буде також представлений Папі Францискові.

Послідовники святого Вінсента де-Поль відзначають Ювілейний рік, пов’язаний із духовним досвідом свого засновника. На початку 1617 року о. Вінсент виголосив свою першу «місійну проповідь» на парафії в Фольвіль у Франції. Спонукою до цього стало усвідомлення духовної занедбаності селян цієї місцевості, що прийшла після сповіді одного вмираючого. Наслідком цих проповідей стало те, що величезна кількість парафіян приступила до сповіді. У серпні того ж року священик опинився на парафії в місцевості Шатільйон, де віч-на-віч зустрівся з нуждою, що перемінило його життя, вчинивши святим милосердної любові.

Святий Вінсент зрозумів, що слід навчати людей, допомагати їм усвідомлювати власну гідність, а також докладати зусилля, спрямовані на те, щоб полегшувати страждання найубогіших і потребуючих. Події у Фольвіль та Шатільйоні дали початок вінкентійській харизмі, яку послідовники Небесного Покровителя діл милосердя здійснюють на п’яти континентах. Їхнє служіння – це проповідування, медична допомога, підтримка бідних і бездомних, покинутих дітей і біженців, одиноких матерів, освіта і навчання, професійне приготування молоді.

В Україні існують не лише спільноти заснованих святим Вінсентом де-Поль Місійного Згромадження та Згромадження Дочок Милосердя, але також східна вітка Згромадження Сестер Милосердя Святого Вінкентія УГКЦ, й представники інших спільнот, натхнених вінкентійською харизмою. Вихідцем з цієї чернечої родини є Мукачівський греко-католицький Єпарх владика Мілан Шашік. Служіння послідовників святого Вінсента де-Поль в Україні принесло плоди святості. У 2008 році була проголошена блаженною сестра Марта В’єцка.