Випадок Сноудена: Всесвітня мережа, як загроза для свободи
  • Птн, 12/07/2013 - 17:54

На сторінках газети «L'Osservatore Romano» Крістіан Мартіні Грімальді, автор багатьох статей з «кібертеології», розмірковує про «випадок Сноудена». Відзначаючи, що про нього відомо ще занадто мало, щоб робити далекосяжні висновки, – можливо, минуть навіть роки, перш ніж ми довідаємося правду, – Грімальді розмірковує про два аспекти Інтернету, на які, ймовірно, тепер можна поглянути з іншої точки зору.

По-перше, Всесвітню мережу від початку пропагували як інструмент, який поступово зробить нас більш вільними, оскільки кожен зможе отримати доступ до інформації, яку зазвичай замовчували традиційні ЗМІ. Це призведе до росту свідомості громадян у власних рішеннях і навіть оцінках суспільно-політичного керівництва. І ось, 29-річний «гік», який не має навіть середньої освіти, викриває стеження державних спецслужб за приватним життям громадян, які нічого не підозрюють. Якщо це правда, то вона повністю спростовує переконання, ніби поширення Інтернету сприяє більшій свободі.

По-друге, автор статті ставить питання: чи варто необмежено розвивати технологію, яка призводить до все більшого втручання в приватну сферу людини? Ця сфера є не тільки невід'ємною частиною нашої свободи, а й основоположним принципом громадянського співжиття. Без збереження конфіденційності людська спільнота перетвориться на комуну, проект, на основі якого в минулому будувалися і знищувалися численні утопії.

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va