Виправданий кардинал Барбарін подав у відставку
  • Птн, 31/01/2020 - 16:42

Виправданий Апеляційним судом за нібито приховування педофілії одного зі священників, кардинал Філіпп Барбарін подав у відставку з посади Архиєпископа Ліона. Повідомляючи про це, прес-служба Святого Престолу оголосила, що Папа Франциск повідомить своє рішення «свого часу».

Святий Престіл взяв до уваги рішення Апеляційного суду в Ліоні щодо кардинала Філіппа Барбаріна, а також його повторне рішення просити про відставку в Папи Франциска. Разом з Конференцією єпископів Франції, Святий Престіл відновлює свою близькість до всіх жертв використання (сексуального), страждання яких визнає, їхніх сімей та всієї громади. Він перебуває поряд з Церквою в Ліоні, що пережила складний досвід. Святіший Отець, який досі уважно стежить за перебігом цих болісних подій, свого часу повідомить своє рішення – написав директор прес-служби Святого Престолу Маттео Бруні.

Апеляційний суд у Ліоні вчора виправдав кардинала Барбаріна, якого суд першої інстанції засудив у березні 2019 року до шести місяців ув'язнення за нібито приховування сексуального використання неповнолітніх, яке вчинив один із священників його Архиєпархії, о. Бернар Прейнат.

Кардинала звинуватили 10 жертв о. Прейната, який вчинив злочинні дії в 1986-91 рр. Працюючи в парафії в Сент-Фуа-ле-Ліон, він обмацав понад 70 неповнолітніх скаутів і змушував їх до орального сексу. Усвідомивши дуже серйозні звинувачення цьому священнику, кардинал Барбарін спочатку нагадав, що в той час, коли траплялися ці вчинки, він не був Архиєпископом Ліона (він став ним у 2002 р.) і не приховував жодного випадку педофілії.

Лише в 2007-2008 рр. його повідомили про минуле священника, діяльністю якого до 1991 року займалися його три попередники. Переконаний, що «священник покинув своє минуле», кардинал Барбарін потвердив о. Прейната в функції, яку він виконував за призначенням попередніх архиєпископів Ліона. Лише завдяки асоціації жертв «La Parole libérée» єрарх зрозумів, що дії, в яких звинувачують священника, «є більш серйозними, аніж здавалися у 2007-2008 рр.». Однак «жоден факт, про який знаємо, не є пізнішим 1991 р.».

У 2014 році кардинал вперше отримав безпосереднє свідчення однієї з жертв і – порадившись з Конгрегацією з доктрини віри – у 2015 відсторонив священника від служіння. Це сталося ще до того, як одна з жертв домагань повідомила прокуратуру.

Хоча перше розслідування закінчилося 1 серпня 2016 р. з його припиненням без подальших дій, в той же час провели друге розслідування з приводу заяви, поданої в лютому минулого року «чиновником високого рівня» з Міністерства внутрішніх справ. Воно закінчилося у грудні 2016 р. Кардинал Барбарін висловив свою радість, що система правосуддя «внесла трохи правди і миру після запеклих, а іноді й наклепницьких полемік».

Однак подальше припинення розслідування прокуратури справи не закінчило. Після невдалого для себе рішення в серпні 2016 р., у травні 2017 р. асоціація «La Parole libérée» звернулася до виправного суду в Ліоні. Архиєпархія висловила жаль з приводу того, що «наполегливість обрала неправильну мету» і що «запропоновані нові юридичні кроки щодо діалогу, який кілька разів пропонувала єпархіальна влада».

Після рішення у березні цього року кардинал Барбарін, який завжди стверджував, що невинний, вирішив скласти апеляцію. Водночас він подав свою відставку Папі, який, однак, не прийняв її, припустивши, що замість того, щоб подати у відставку, єрарх на деякий час звільнився від управління Архиєпархією. «Якби я прийняв твою відставку зараз, я визнав би твою провину», – сказав Папа Франциск кардиналу Барбаріну, вказуючи на «презумпцію невинуватості» як на причину свого рішення.

Спочатку кардинала замінив генеральний вікарій о. Ів Баумгартен, однак у червні Папа призначив апостольського адміністратора sede plena Архиєпархії, яким став єпископ Мішель Дюбо, ординарій єпархії Еврі-Корбей-Ессон у відставці.

73-річного о. Прейната в липні 2019 року церковний суд визнав винним у домаганнях та відсторонив від служіння. З 13 до 17 січня цього року в Ліоні відбувся його процес у державному суді. Священник визнав свою вину. Прокурор вимагав покарання – вісім років позбавлення волі. Вердикт буде оголошено 16 березня.